3 yıl önce Dernekler Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle getirilen yasağın uygulanması öncesinde verilen geçiş süresi 31 Mart'ta sona eriyor. Spor kulüplerinin lokallerinde artık alkollü içki satışı yapılmayacak

Valilikler, İçişleri Bakanlığı'nın 2005'teki genelgesi uyarınca 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni uygulamayla ilgili olarak, 70 gün öncesinden spor ve gençlik kulüplerine yazı göndermeye başladı.
İçişleri Bakanlığı'nca Dernekler Yönetmeliği'nde yapılan ve 31 Mart 2005'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre, spor ve gençlik kulüplerine ait lokallerde içki satışına yeni standart getirildi.
Düzenlemeyle, valilik ve kaymakamlıklardan alınacak özel izinle dernek lokallerinde alkollü içki satışına izin verilirken, dernek lokallerinin içkili yer bölgesi içinde olması ve içki satış belgesi alması zorunluğu hükme bağlandı.
İçki servisinin ancak izin verilen lokal "içinde" yapılmasına olanak tanınırken, lokalin etrafında, yol kenarlarında, yaya kaldırımlarına masa konularak veya ayakta içki servisinin yapılması yasaklandı. Spor ve gençlik kulüplerinin sosyal amaçlı tesisleri ile lokallerinde alkollü içki satışına da yasak konuldu.

İzin belgeleri tehlikede
Spor ve gençlik kulüplerinde uygulanacak yeni düzenlemeyle ilgili olarak aynı tarihlerde 81 il valiliğine gönderilen genelgede, alkollü içki satışına son verilmesi amacıyla üç yıllık süre tanındı.
İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak'ın imzasıyla 15 Haziran 2005'te gönderilen genelgeyle, valiliklerden, alkollü içki satışı yapan dernek lokallerinin denetlenmesi ve mevzuata uygun hareket edip etmediklerinin kontrol edilmesi talimatı verildi. Yürürlükteki Dernekler Yönetmeliği uyarınca alkollü içki satışı konusunda hükümlere aykırı faaliyet gösteren spor ve gençlik kulüpleri ile diğer derneklerin izin belgeleri iptal edilecek.


Kulüpler: Yasak yazısı bize ulaşmadı

Genelgenin mart sonundan itibaren yürürlüğe girecek olması yöneticilerin tepkisini çekti. Bazı kulüp yetkililerinin görüşleri şöyle:

Büyükada Spor Kulübü Müdürü Ercan Yüksel: "Elimize böyle bir yazı gelmedi. Bütün spor kulüpleri ve lokaller için geçerlidir ki, buraya gelen insanlar içip kimseye zarar vermez."
Taç Spor Kulübü Başkanı Mahmut Naibi: "Elimize böyle bir genelge ulaşmadı. Ama spor kulüplerinin böyle bir sıkıntısı var. Çok sayıda yabancı geliyor, yemek-te bir kadeh şarap içmek istiyorlar."
Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü Müdürü Sacettin Gür: "Bize böyle bir yazı gelmedi. Spor yapılan alanda alkol kullanılmıyor."
Sadi Gülçelik Spor Tesisi İdari Menajeri Mete Özışık: "Yazı bize gelmedi. İlk defa duyuyorum. Biz Gençlik ve Spor Genel Müdürlü-ğü'ne bağlıyız. Bakanlık talimatıyla genel müdürlükten gelmesi lazım."
Florya Galatasaray Metin Oktay Tesisleri: "Genelgeye yönelik bir yazı almadık."
Milliyet