Op. Dr. Karaarslan, göz hastalıkları ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocukların ileri yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan sorunlarla karşılaşabileceklerini söyledi. Pek çok önemli göz hastalığının küçük yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çeken Karaarslan, ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebileceğini kaydetti.
 
Bazı belirtilerde vakit kaybetmeden çocuk göz hastalıkları alanında uzman bir göz hekimine (pediatrik oftalmolog) gidilmesi gerektiğini belirten Karaarslan, bu belirtileri de şöyle sıraladı:
 
“Bir gözü kısma ya da kapatma, siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk, cisimleri sürekli gözüne yakın tutma, başını bir yana eğerek bakma, gözlerini sık sık ovuşturma, bir veya iki gözün içe veya dışa kayması, prematüre doğum, ailede göz tembelliği teşhisi ve ailede göz bozukluğu."
 
TEDAVİ SEÇENEKLERİ ÇOK FAZLA
 
Tedavi seçenekleri konusunda da bilgi veren Cüneyt Karaarslan, tedavisi süreçlerini anlattı. İlk muayenenin 1 yaşında yapılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Karaarslan şöyle devam etti: "Düşük göz kapağı, nistagmus adı verilen istem dışı göz hareketleri de bu dönemde erken teşhis edilerek tedaviye başlanabilir. Katarakt, göz tansiyonu, retina problemleri gibi hastalıklara bu dönemde tanı konulması, geri dönüşü olmayan görme kayıplarını engelleyecektir. Katarakt veya gözün ağ tabakasındaki rahatsızlıklar 2-3 ay içinde kalıcı görme kaybı ve sonrasında yaşam boyu düzelmeyen göz titremelerine (nistagmus) neden olmaktadır. 6 ay -1 yaş arası muayene özellikle şaşılığın tespit ve tedavisi için son derece önemlidir. 6 aydan sonra devam eden kaymalar mutlaka tedavi gerektirir. Bu dönemde burun kökünün henüz gelişmemesine bağlı olarak gözlerde yalancı kayma denilen durum da görülebilir."
 
ÇOCUKLARA ÖZEL TEŞHİS VE TEDAVİ
 
Karaarslan, minik gözleri korumak ve sağlığına kavuşturmak için çocuk hastalara uygun şekilde tasarlanan tedavi merkezlerinde hizmet verildiğini söyledi.
 
Çocuk anestezisi ve sterilizasyon konusunun çok önemli olduğunu kaydeden Op. Dr. Karaarslan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çocuk göz hastalıklarınıntakip ve tedavisinde FDA (Amerikan Sağlık İdaresi) onaylı teknoloji ve malzemeler kullanılmaktadır. Anesteziye gerek görüldüğü taktirde çocuk anestezisinde uzman anestezi hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Steril ameliyathaneler çocuk hastalara da uygun şekilde dizayn edilmiş masalarda ve kişiye özel olarak tek sefer kullanılan tıbbi malzemelerle gerçekleştirilmektedir”.