Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un sanıkları arasında yer aldığı İkinci Ergenekon Davası'nın 100"üncü duruşması üç hafta aranın ardından tekrar görülmeye başlandı. Tutuklu yargılanan gazeteci Mustafa Balbay, "Burada içeri alınacaklar listesi hazırladık. Bu listenin başında da Soner Yalçın yer alıyordu. Böyle gazetecilik yaparsan, böyle olur diye düşünüyorduk" dedi.

DAVADA SANIK SAYISI 117 OLDU

Aralarında gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da bulunduğu 28'i tutuklu toplam 117 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur, Oğuz Bulut, Levent Göktaş, İbrahim Özcan ve Yusuf Erikel katılmadı. Tutuksuz sanıklardan ise emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emin Şirin, Tanju Güvendiren, Murat Ağırel, Muhterem Balcı ve Noyan Çalıkuşu hazır bulundu. Tutuklu sanık avukat Yusuf Erikel ile birlikte 8 sanığın yargılandığı davanın birleştirilmesinin ardından 108 olan sanık sayısı 118"e çıkmış, tutuklu sanık Engin Aydın"ın geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmesiyle bu sayı 117 olmuştu.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık gazeteci Mustafa Balbay, heyeti ve salondakileri selamladıktan sonra, davanın tutuksuz sanıklarından gazeteci Engin Aydın'ın ölümünden duyduğu acıyı dile getirdi.

“ENGİN AYDIN'IN ÖLÜM NEDENİ HUKUK YETMEZLİĞİDİR"

Balbay, “Engin Aydın Ocak 2009'da 11 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2 ay sonra akciğer kanseri oldu. Durumu sorduğum arkadaşlarıma 'İnşallah savunmamı yapacak zamanım olur. Kendimi anlatabilirim' dediğini anlatıyorlardı. Engin Aydın'ı 4 Şubat'ta kaybettik. Engin, dava sürecinde yaşamını yitiren 5. kişi oldu. Türkiye'de organ yetersizliğinden, solunum yetmezliğinden ölüm nedenlerini yanına hukuk yetmezliği eklendi. Engin Aydın'ın ölüm nedeni hukuk yetmezliğidir" diye konuştu.

“25 FARK SEHVEN YAZILMIŞ HERHALDE"

İddianamade Engin Aydın ile 301 kez görüştüğünün yazılı olduğunu ama Engin Aydın'ın bölümünde ise Mustafa Balbay ile 326 kez görüştüğünün yazılı olduğunu anlatan Balbay, “Arada 25 fark var. Bu 25 fark sehven yazılmış herhalde. Zekeriya Öz, 'En çok Engin Aydın ile görüşmüşsün' dedi. Ben de 'olabilir' dedim. Sonradan Cumhuriyet Ankara Bürosu'nun telefonlarının hepsini bana yazıldığı anlaşıldı. Sayın Başkan böyle bir hukukun siz ayırdına vardınız" dedi.

Balbay, heyet üyelerinin ve savcıların ise bu konuyu anlamamak konusunda ısrar ettiğini savundu.

“SİZ İNSANI KANSER EDERSİNİZ"

Engin Aydın'ın serbest bırakıldıktan sonra kanser olduğunu ifade eden Balbay, “Bu süreç tutukluluktan çok daha başka kırgınlıklarla karşı karşıya bırakıyor. Siz insanı kanser edersiniz" diye konuştu. Engin Aydın'ın yaşamının demokrasi için siyasi mücadele ile geçtiğini anlatan Balbay “Bir hukukçuya nasıl terörist dersiniz? Tutuksuz yargılama esastır derken günümüzde hukuksuz yargılama esas" diye konuştu.

“ARİF DOĞAN DELİL ÇOKLUĞUNDAN SERBEST, BİZ DELİL YOKLUĞUNDAN TUTUKLU YARGILANIYORUZ"

JİTEM kurucusu emekli Albay Arif Doğan'a sorgusu sırasında “Yalvarırım bizi anlatın" dediğini anımsatan Balbay, “Ben böyle konuşunca Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in hemen 'Siz JİTEM'in neredesindeniz' diye sordu. Şimdi ben soruyorum. Arif Doğan, burada birçok hukuksuzluğu anlattı, adam öldürdüğünü söyledi. Arif Doğan ile ilgili ne yaptınız? Arif Doğan delil çokluğundan serbest bırakılırken biz delil yokluğundan tutuklu yargılanıyoruz" diye konuştu.

“BİZİ SİYASİ İKTİDARIN MALZEMESİ YAPMAYIN"

Soner Yalçın'ın evinde yapılan aramaya da değinen Balbay, "Burada içeri alınacaklar listesi hazırladık. Bu listenin başında da Soner Yalçın yer alıyordu. Böyle gazetecilik yaparsan, böyle olur diye düşünüyorduk. Listedeki diğer isimleri açıklamak istemem, sonra Mustafa Balbay'dan bilirler. Bizi siyasi iktidarın malzemesi yapmayın. Türkiye'nin açık hava hapishanesine dönmesine izin vermeyin" dedi.

BAŞKAN ŞENGÜN"DEN TUNCAY ÖZKAN"A : “DÜZENİ BOZUYORSUNUZ. SİZE YAKIŞMIYOR"

Balbay"ın ardından tutuklu sanık gazeteci Tuncay Özkan söz almak istedi. Başkan Şengün ise Özkan"a söz vermeyeceğini, duruşmaya geçileceğini söyledi. Bunun üzerine tutuklu sanık Özkan ısrarla konuşmak istediğini, neden kendisine söz verilmediğini sordu. Başkan Şengün de, jandarma görevlilerine Özkan"ı dışarı çıkarmaları talimatını verdi. Bu sırada Özkan"ın avukatı Celal Ülgen"in, Tuncay Özkan"ı sakinleştirmek için yanına geldiği ve Özkan"ı alnından öptüğü görüldü. Şengün, “Düzeni bozuyorsunuz. Size yakışmıyor" uyarısının ardından gergin ortam sakinleşti. Özkan"ı dışarı çıkarmak için gelen jandarmalar yerlerine döndü.

MUSTAFA DÖNMEZ"İN SAVUNMASI ALINIYOR

Mahkeme Başkanı Şengün, tutuklu sanık eski Yarbay Mustafa Dönmez"i savunmasının alınması için sanık kürüsüsüne aldı. Duruşma Dönmez"in savunmasının alınmasıyla devam ediyor.