Konferans öncesi okulda görevli İngilizce Öğretmeni Etem Solakoglu son Ermenistan Gezisindeki izlenimlerini anlattığı bir slâyt gösterisi ile konferansa katkıda bulundu.
Konferansta konuşan okulun tarihçi Erkin Özden, “I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı vatandaşı olan Ermenilerin bir kısmı, Osmanlı Devletine saldıran düşmanlarla işbirliği yapmış, cephede ve cephe gerisinde yoğun saldırılarda bulunmuşlardır. Osmanlı Devleti, pek çok cephede savaşırken bir de bu saldırılarla zor durumda kaldığı için geçici önlem olarak; yalnızca düşmanla işbirliği yapan ve onlara yardım yapan Ermeniler göç ettirilmiş, işbirliği yapmayanlara dokunulmamıştır. Bu, savaş sırasında alınan askeri bir önlemdir. Tehcir sırasında ölen Ermeniler tabi ki vardır. Kanıtlanabilen rakamlara göre 438 bin 758 Ermeni göç ettirilmiş, bunun 382 bin 148"i varış yerinde sağ olarak saptanabilmiştir. Aradaki 56,610 kişilik fark ise 9–10 bin kişinin saldırılarda ölmesinden, 30 bin 000 kişinin açlık ve çeşitli hastalıklardan ve kalanlar da çıkış yeri ile varış yeri arasında iskan etmelerinden kaynaklanmaktadır. Ermenilerin iddiasındaki 1milyon 500 bin rakamını bir defa psikolojik sınırdır” dedi.
O dönemde Osmanlı Devletinin konuyla ilgili çalışmalarda yaptığına işaret eden Özden, şunları söyledi: “Tehcir"de yaşanan olumsuzluklarla ile ilgili Osmanlı Devleti savaş koşullarında tedbir almaya çalışmış hatta cepheden asker ve sıhhiye tehcire tutulan ermeni vatandaşlarına nezaret etsin diye görevlendirmiş, tehcir güzergâhındaki idarecilerine gerekli yardım ve tedbirleri emretmiş ama yine de yaşanan ermeni kayıplarına ilişkin yapılan soruşturmalar mahkemeler kurulmuş ve 1673 kişi tutuklanmıştır. Bunlardan 67 kişiye idam, 524 kişiye hapis, 68 kişiye kürek-sürgün cezaları verilmiş, 227 kişi beraat etmiştir. 4 kişi velisine teslim edilmiştir. Bunların 697 kişi kamu görevlisi ve 975 kişi çete mensubu veya halktan kimselerdir. Aslında acı olan Tehcir öncesi ve tehcir sırasında Ermeni"den çok Türk ölmesi. Savaş döneminde 525 bin Türk"ün Ermenilerce katledildiği belgelenmiştir”