Özelleştirildiği günden beri çeşitli tartışmaların odağında yer alan Kuşadası Limanı ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.
Çevre ve Orman Bakanlığında yapılan yeni liman geliştirme projesiyle ilgili ÇED toplantısında, Kuşadası Limanı ile ilgili ÇED sürecinin, Aydın 1"nci İdare Mahkemesi tarafından alınan özelleştirilmesinin iptali kararı sonucu ortaya çıkan hukuksal sorun nedeniyle durduruldu açıklandı.
Bilindiği gibi, liman geliştirme projesi gündeme geldiğinde Kuşadası adeta ayaklanmış ve büyük tepki oluşmuştu. Aydın Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından bir toplantı yapılmış ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün toplantıda yaptığı konuşmasında, balıkçı barınağının doldurulmasına ve yeni işyerleri yapılmasına kesinlikle karşı olduklarını, sadece gerekli koşullar oluştuğu takdirde üçüncü iskeleyi destekleşeceklerini açıklamıştı.
Toplantıda belediyenin görüşünü Çevre ve Orman Bakanlığı"na ulaştırılmak üzere yazılı olarak Aydın Çevre ve Orman Müdür Vekili Süleyman Gündüay"a teslim eden Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Ankara"da yapılacak toplantıya katılacağını ve belediyenin resmi görüşünü hem yazılı hem sözlü olarak bakanlık yetkililerine sunacağını söylemişti.
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Ege Ports şirketi yetkilileri ile Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ün katıldığı bir toplantı gerçekleşti. Kuşadası limanı ile ilgili ÇED sürecinin söz konusu toplantıda dondurulduğunu açıklayan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Ege Ports şirketinin liman gelişim projesi olarak yaptığı başvuru konusunda Kuşadası"ndaki sivil toplum örgütleri ile belediye meclisi üyelerinin görüşleri doğrultusunda hazırladıkları belediye görüşünü bakanlık yetkililerine teslim ettiğini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığındaki ÇED toplantısında aynı görüşleri sözlü olarak tekrarladığını anlatan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Toplantıda; Kuşadası limanı ile ilgili özelleştirme ihalesinin iptaline yönelik davanın sonuçlandığı, Ege Ports şirketinin liman üzerindeki vesayetinin tartışma konusu olduğu ve yasal dayanağı ortadan kalktığı gerekçesiyle ÇED sürecinin dondurulduğu bakanlık temsilcileri tarafından bizlere açıklandı. Bu karar toplantıya katılan bizlerin de imzasıyla yazılı hale getirildi. Bu sonuç, sürecin işleyişiyle ilgili yeni ve farklı bir dönemin habercisi oldu. Konuyla ilgili olarak sivil toplum örgütleri ve belediye meclisi üyelerinin görüşleri doğrultusunda, yazılı ve sözlü olarak açıkladığımız resmi belediye görüşümüz ekseni içerisinde duruşumuzu devam ettireceğiz” dedi.
Öte yandan, gerek sürekli davalara konu olması ve alınan yıkım kararları, gerekse ÇED sürecinin dondurulması gibi olumsuzlukların, Kuşadası limanını sorunlu bir liman haline getirdiğini belirten Belediye Başkanı Altungün, “Kuşadası limanının sorunlar yumağı halinden bir an önce kurtarılması, hukuk dışı yapılardan arındırılması ve sağlıklı bir yapıya kavuşması gerekiyor. Kuşadası bu şekliyle kurvaziyer turizmindeki rakipleriyle baş edemez hale geliyor. El birliği içerisinde limanımızın sorunlarını çözmeliyiz. Türkiye"de kruvaziyer turizmindeki birincilik konumumuzu mutlaka korumalıyız” diye konuştu.