Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir"de 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Hattı"nın açılış töreninde buluştu. Ulaştırma Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin ortak projesi olan hat için tarihi Alsancak Garı"nda tören yapıldı. NTVMSNC"nin haberine göre Başbakan kürsüye geldiğinde CHP İzmir Gençlik Kolları"ndan "Gâvur İzmir"e hoş geldin, unutmadık" sesleri yükseldi. "Burası gâvur İzmir" diye bağıran CHP Buca Gençlik Kolları üyesi Sinan Yaman güvenlik güçlerince salondan çıkarıldı. Bunun üzerine salondaki AK Partililer ve CHP"liler de birbirine girdi. Kavgada tekme ve tokatlar savruldu, masalar devrildi. Korumalar ve polis ekipleri kavgaya müdahale etti, CHP"lilerden birkaç kişi gözaltına alındı.

Arbedenin ardından Erdoğan ve Kılıçdaroğlu birlikte banliyö trenine binerek ilk seferi gerçekleştirdi.
80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Hattı"nı metro standartlarına dönüştüren proje, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP"li Ahmet Piriştina döneminde 1999 yılında geliştirilmişti. Ekonomik kriz ve teknik sorunlar nedeniyle sürüncemede kalan proje, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP"li Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Talat Aydın"ın katılımıyla 2005"te imzalanan protokolle hızlandı. İşbirliği protokolü çerçevesinde, tarafların yüzde 50"şer ortak olduğu İZBAN şirketi kuruldu. Şirket, hatta işletilecek 99 vagon aldı.

Türkiye için bir ilk
İZBAN, bir yerel yönetimle bir kamu kurumunun "yarı yarıya ortaklığı" açısından, Türkiye"deki ilk ve tek örnek olarak dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006-2010 yılları arasında, 4"ü yeraltında olmak üzere 23 istasyon, toplam 5.2 kilometrelik iki tünel, 10 karayolu alt geçidi, 15 karayolu üst geçidi ve toplam 77 bin metrekarelik alanda 20 bin metrekarelik kapalı alanı olan depo, araç bakım ve onarım tesislerinin imalatını gerçekleştirdi. Mevcut 8 istasyonu sisteme uyarladı. İzmir Banliyösü"nün üstyapısı Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilirken, altyapısını ise TCDD hazırladı. Hatta 31 istasyonda metro standartlarında hizmet veriyor.

Erdoğan: Bizi anlayan anladı, anlamayan da zaten anlamayacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir"de yaklaşık 850 sanayici ve işadamının katıldığı toplantıda, "ileri demokrasi" tanımı yaptı ve “Bize "Siz laiklik karşıtısınız" diyorlar. Bizi anlayan anlamıştır, anlamayan da zaten anlamayacaktır. Laikliği tüm inanç kurumlarının bir güvencesi olarak gördük” dedi. 1994 yılında söylediği “Demokrasi amaç değil araçtır” sözünü bir kez daha tekrarlayan Erdoğan şöyle konuştu: “Büyük Türkiye hayaliyle çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bizim 81 vilayet içinde size ilginç gelecek, şu anda ihracat yapmayan ilimiz kalmadı. En son Muş kalmıştı, o da artık ihracat yapıyor. Yerelde de bu vizyonun paylaşılması önem arz ediyor. Ben İstanbul"un belediye başkanlığını yapmış bir insan olarak bu noktada demokrasi mücadelesinin içinde çırpına çırpına, savaşarak geldim. Şunu çok iyi biliyorum. 1994"te "Demokrasi bir amaç değildir demokrasi bir araçtır" dedim. Bunu böyle bileceğiz. Ve tüm sistemler, tüm yönetim şekilleri, buna din de dahil hepsi tek amaca hizmet ederler. O da insanın mutluluğudur, refahı, huzurudur. Demokrasi bunun için vardır. Yeni bir şey söylüyoruz; "İleri demokrasi" diyoruz. Artık demokrasi tecrübesini 50 yıla aşkın bir süredir içine sindirmiş bir Türkiye var. Bunu ileri taşımamız lazım.”