Liderler kozmik odada AK Parti, CHP ve MHP genel başkanları, genel merkezlerinde kampa girip, adaylarda son rötuşları yaptı. Listelerin sızmaması için Erdoğan, kurmaylarına telefon yasağı getirdi. CHP de ÖSYM gibi ‘kapalı dönemi’ girdi.

SİYASİ partiler, 12 Haziran seçimlerine ilişkin milletvekili aday listelerini yarın saat 17.00’de YSK’ya (Yüksek Seçim Kurulu) sunacak. Seçime katılacak 27 partiden adaylık başvurusunda bulunanlar, nefeslerini tutmuş bir şekilde YSK’ya bildirilecek 14 bin 850 kişi arasında yer almayı umut ederken, liderlerin yaklaşık 1 haftadır kamp kurduğu AK Parti, CHP ve MHP genel merkezlerinde de dananın kuyruğu bugün kopacak. Meclis’in yüzde 60-70’nin yenileneceği tahmin edilen 12 Haziran seçimlerine yönelik listelerde, başta kritik kaleler olmak üzere son rötuşlar bugün yapılacak.

Son söz liderlerin

12 Eylül 2010’da yapılan referandum “ileri demokrasi”ye geçiş olarak nitelendirilmesine rağmen, siyasi partiler ve seçim mevzuatında herhangi bir değişiklik yapılmadığı için, 12 Haziran seçimiyle oluşacak yeni TBMM de yine liderlerin tercihlerine göre şekillenecek. Aday listeleri konusunda son sözü liderler söyleyeceği için TÜSİAD’ın 6 yıl aradan sonra yeniden çıkarmaya başladığı Görüş dergisinin geçen yıl Nisan ayında yayınlanan ilk kapağındaki ironik fotoğraf bir kez daha hayata geçmiş olacak. 85 seçim çevresi için her parti 550 ismi aday gösterecek. Ancak seçim yarışının iddialı üç partisinden sadece CHP, sadece 29 ilde ön seçim yaptı, ancak o illerin önemli bölümünde Genel Başkan’a “kontenjan” hakkı tanındı. Liderler, 550 kişilik listeyi oluştururken yakından tanıdıkları isimleri aday göstermeyi tercih ederken diğer adayları de anketlerden, parti örgütlerinde yapılan temayül yoklamalarından yararlanarak belirleme yoluna gitti, ama “son söz” hakkı yine liderlerin.

AKP’de cep’ler kapandı

Parti genel merkezlerinde taslak çalışmaları tamamlanan ve bugün son kez gözden geçirilecek aday listelerinin dışarıya sızmaması için “kozmik” güvenlik önlemleri alındı. AK Parti genel merkezinde Erdoğan’ın başkanlık ettiği liste komisyonu, Erdoğan’ın makam odasının bulunduğu 8. kat yerine özel olarak hazırlatılan 9. katta çalışmalarını sürdürdü. Komisyon çalışmaları boyunca bu kata “çağrılmayan” kimsenin girmesine izin verilmedi. Erdoğan, spekülasyonları önlemek amacıyla liste çalıştığı kurmaylarına “telefonla konuşma” yasağı getirdi. Gece saat 02.00’ye kadar süren liste çalışmaları Erdoğan’ın tansiyonu düşürdü. Erdoğan doktor müdahalesiyle aday belirleme mesaisini sürdürürken, AK Parti liderinin tansiyonunu düşüren hummalı liste çalışması, hem mevcut milletvekilleri hem de aday adaylarının nabzını her geçen gün biraz daha yükseltti.

Erdoğan’ın kesin talimatı doğrultusunda komisyonda görev alan isimler mevcut milletvekili arkadaşlarına da bilgi vermekten kaçınınca, AK Parti liderinin çok sayıda milletvekiline yeniden adaylık şansı tanımayacağı mesajı olarak nitelenen son grup konuşmasının ardından iktidar grubunda adaylıklara ilişkin spekülasyonlar doruğa çıktı. Kulislerde 200 civarında milletvekilinin liste dışı kalacağı konuşulurken, referandum sürecinde AK Parti lehine çalışan DP eski Genel Başkanı Süleyman Soylu gibi pek çok sürpriz ismin Erdoğan’ın listesinde yer bulabileceği ifade ediliyor. Erdoğan’ın nihai komisyon çalışmasıyla şekillenen listesini, görüşlerine değer verdiği komisyonda görev almayan partili kurmaylarıyla son kez değerlendirdikten sonra, son rötuşları tek başına yapacağı ifade ediliyor.

CHP’de jammerli önlem

CHP ise dün sabah itibariyle ÖSYM benzeri şekilde “kapalı döneme” girdi. Ziyaretçi girişi yasaklanan CHP Genel Merkezi yarın akşama kadar ziyaretlere kapalı olacak. CHP’de, listelere son şekli bugünkü PM (Parti Meclisi) toplantısında verilecek. Listenin dışarı sızmaması için çalışmalarını listelerin YSK’ya teslim edileceği yarın (Pazartesi) saat 17.00’ye kadar aralıksız sürdürmesi beklenen PM toplantısı nedeniyle CHP Genel Merkezi’nde toplantı süresince Genel Merkez’de jammerla iletişim engellemesi yapılacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Genel Merkez’in 14. katında çalışıyor. Kılıçdaroğlu’nun 12. kattaki makam odası ile 14. kattaki liste üssü arasında yoğun bir trafik yaşanıyor.

MHP Genel Merkezi’nde aday belirleme çalışmaları da Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin 2. kattaki makamında sürdürülüyor. Aday belirleme çalışmaları Bahçeli odağında devam ediyor.

AKP’DE KUŞ UÇURTULMUYOR

Başbakan Erdoğan’ın çalışmalarını sürdürdüğü AKP Genel Merkezi dün önceki günlere kıyasla daha sakin bir gün geçirdi. Aday adaylarının “göz teması” için Genel Merkez önünde bekleşmekten vazgeçmeleri dikkat çekti. AK Parti genel merkezinde Erdoğan‘ın başkanlık ettiği liste komisyonu, Erdoğan’ın makam odasının bulunduğu 8. kat yerine özel olarak hazırlatılan 9. katta çalışmalarını sürdürdü. Komisyon çalışmaları boyunca bu kata “çağrılmayan” kimsenin girmesine izin verilmedi.

CHP 3 GÜN KAMPA GİRDİ

Aday listelerini YSK’ya teslim etmek için CHP kapılarını kapattı. CHP’de ziyaretçiler parti genel merkezine geldiklerinde kapıda “Seçim çalışmaları nedeniyle 9-10-11 Nisan 2011 günleri binaya ziyaretçi kabul edilmeyecektir” yazısıyla karşılaştı. Partiye gelen ziyaretçiler il, ilçe ve belde başkanları güvenlik güçleri tarafından durum anlatılarak parti genel merkezine girişleri engellendi. Parti içinde sadece görevli personelin girip çalışmasına izin verildi. Bina içindeki asansörlerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin çalıştğı 14 katta olması da dikkat çekti.

MHP’DE HAREKET DEVAM EDİYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aday belirleme çalışmalarını sürdürürken, bina da aday adayları lobi çalışmalarını sürdürüyor. MHP’nin giriş katında bulunan kafeteryada ve bahçede aday adaylarının gruplar halinde kulis çalışmaları yapmaları dikkat çekti. Aday adaylarının parti genel merkezine ziyaretleri nedeniyle MHP’de yoğunluğun devam etmesi dikkat çekti. Bahçeli aday belirleme çalışmalarını 2. kattaki makamında sürdürüyor.

Şebnem HOŞGÖR /VATAN