Libya'da Batılı yabancı istihbarat teşkilatları(CIA-ABD ve M16-İngiltere) ile Kaddafi'nin istihbarat teşkilatı arasındaki geçmiş işbirlikleri Trablus ele geçirildikten sonra, bulunan belgelerle gün yüzüne çıkıyor.
 
İNGİLTERE VE ÇİN İSTİHBARAT SERVİSLERİ AŞIRI İSLAMCILARLA MÜCADELE İÇİN İŞBİRLİĞİNE GİTMİŞ
 
Trablus'ta bulunan Telegraph'tan Richard Spencer insan hakları gruplarında şok etkisi yaratacak yeni belgelerin ortaya çıktığını söylüyor. Şokun nedeni ise insan hakları ihlalleri yaptığı düşünülen bir istihbarat teşkilatı ile İngiliz M16'sının işbirliğine giriştiğinin ortaya çıkması.
 
Spencer belgelerin 'Kasım 2003'te İngiltere ile Çin gizli servisinin aşırı İslamcılar ile mücadele için işbirliğine başlamış olduğunu gösterdiğini' söylüyor;
 
'İNSAN HAKLARI GRUPLARI ŞOKA UĞRAYACAK'
 
Uygur Türklerinin yoğun yaşadığı eyalette işbirliği ve Libya istihbaratından bilgi paylaşımı talebi
"İnsan hakları grupları İngiltere ile karanlık Çin Devleti GÜvenlik Bürosu'nun işbirliğine giriştiğine dair haberleri öğrendiğinde şoka uğrayacaklar. Çin düzenli olarak çoğunluğu müslüman Uygur etnik kökene sahip Xinjing eyaletindeki aktivistleri "İslamcı terorist" olarak mahkum etmesinden ve bu şekilde "ayrılıkçı" olarak adlandırılan kişileri uzun süreler hapiste tutuyor hatta idam ediyor olmasından ötürü suçlanıyor.  Buna rağmen M16 Kasım 2003'te Libyalılara Çin ile işbirliğine başladıklarını söylemiş."
 
M16'nın bu konuda Libya istihbaratı ile yazışmasının nedeni ise, bir belgede Çin ile -aşırı İslamcılar ile mücadele- projesine giriştikleri ve Çin'de bulunan Kuzey Afrikalı aşırı İslamcıların varlığı hakkında Libya istihbarat teşkilatı ile paylaşımda bulunmak ifadeleri ile yer alıyor.
 
Haber Türk