New York Times gazetesi, "reformlar yapılacak" diye yıllardır AKP"ye destek veren liberallerin “hayal kırıklığıönı değerlendirdiği geniş haberinde “Şimdi ise, durum değişiyor gibi. Liberal köşe yazarları ve aydınlar, reformcu yaklaşımından, Türkiye"nin güçlü askerlere daha yakın, daha milliyetçi bir çizgiye kaydığı gibi gördükleri Sayın Erdoğan"ı eleştirmeye başladı..

Türkiye"deki liberallerin AKP ile ilgili “hayal kırıklığıönın New York Times gazetesinde geniş bir habere konu oldu. ABD"li gazete, "reformlar yapılacak" diye yıllardır AKP"ye destek veren liberallerin tutumunu değiştirmeye başladığını belirterek, Liberal köşe yazarları ve aydınlar, reformcu yaklaşımından, Türkiye"nin güçlü askerlere daha yakın, daha milliyetçi bir çizgiye kaydığı gibi gördükleri Sayın Erdoğan"ı eleştirmeye başladı."
New York Times gazetesi, Türkiye muhabiri Sabrina Taversine imzalı haberinde Recep Tayyip Erdoğan"ın Başbakanlığa getirildiğinde “cesur ve yeni" politika çıkışlarının olduğunu, liberallerin de hızlı bir biçimde kendisine destek verdiğini belirtti.
Buna karşın “Liberaller, son yıllarda sürekli ertelenen reformları beklerken giderek daha kaygılandığını ancak reform gündemine dönüleceği umuduyla AKP"ye desteğini sürdürdükleri"ni yazan gazete şöyle devam etti:
“Şimdi ise, durum değişiyor gibi. Liberal köşe yazarları ve aydınlar, reformcu yaklaşımından, Türkiye"nin güçlü askerlere daha yakın, daha milliyetçi bir çizgiye kaydığı gibi gördükleri Sayın Erdoğan"ı eleştirmeye başladı."
"ERDOĞAN"IN DANIŞMANI: “HÜKÜMETTEN MUCİZE İSTİYORLAR"-

Liberallerin Erdoğan"ın bu tutum değişikliğinin en dikkat çekici örneğinin Hakkari"de yaptığı konuşma olduğunu söylediklerini kaydeden gazete, buna karşın adını açıklamadığı Erdoğan"ın bir danışmanının, konuşmanın içeriğinin yeni olmadığını belirterek, “Liberallerin hayal kırıklığının, Sayın Erdoğan"ın istikametindeki herhangi bir değişiklikten çok, Kürt sorununun çözümüne ilişkin büyük beklentilerinden kaynaklandığını söylediği"ni yazdı.
Erdoğan"ın danışmanı ayrıca, sorunun on yıllarca var olduğunu belirterek çözümlenmesinin zaman alacağını vurgularken liberallere ilişkin olarak “Hükümetin bir mucize yaratmasını istiyorlar" dedi.
NYT ise, liberallerin Türk devletinin yıllarca bu konuda “ayak sürdüğüönü, Erdoğan"a durumu değiştirme cesaretini göstereceğine inandıkları için destek verdiklerini söylediğini belirtti. Hakkari konuşmasının liberaller için “özellikle acı verici" olduğunu yazan gazete, Erdoğan"ın danışmanının ise, konuşmanın, yapıldığı günde olup bitenlerin çerçevesi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini söylediğini kaydetti.
Erdoğan"ın zorluklarla karşılandığını, AKP"nin iki yıldır krizden krize itildiğini, kıl payı ile kapatılmaktan kurtulduğunu yazan gazete, birçok liberalin, kapatma davasından sonra Erdoğan"ın, “iktidarda kalmanın reformlardan vazgeçme anlamına geldiği hesabıyla askerler ile bir uzlaşıya vardığı"na inandıklarını kaydetti.
ABD"li gazete, “belki en acı hayal kırıklığı"nın AB müzakereleri konusunda yaşandığını belirtirken anayasayı yeniden hazırlama planının da, türban yasağı kaldırmaya yönelik anayasa değişikliğinin iptal edilmesinin ardından rafa kaldırıldığını kaydetti.
ANKA