Ortaya çıkan mallar Uzanlar’ın Polonya’daki çimento fabrikasının geliriyle alınan gayrimenkullerden oluşuyor.


10.1 milyar dolarlık Libananco davasını kazanan ekip, firari Uzanlar’ın peşini bırakmıyor.

Libananco davasının Türkiye lehine sonuçlanmasının ardından Uzan Ailesi’nin, Fransa, Ürdün, Polonya ve Güney Kıbrıs’taki mal varlıklarının peşine düşen Libananco ekibi, Polonya’da Uzanlara ait yeni mal varlıklarına ulaştı. Enerji Bakanlığı ve Coşar Hukuk Bürosu’ndan oluşan ekip, şimdi Polonya’dan tespit edilen gayrimenkulleri, banka hesaplarını ve diğer varlıkları Türkiye’ye getirmek için hukuki mücadele başlatmaya hazırlanıyor. Uzan Ailesi’nin Polonya’da çimento fabrikaları bulunuyordu. Polonya devleti yürütülen bir soruşturma kapsamında Uzan Ailesi’nin ülkedeki çimento fabrikalarına yaklaşık üç yıl önce el koymuştu.

Türkiye iki şirkete dava açtı

Libananco ekibinin, Polonya’da tespit ettiği yeni mal varlıkların çimento fabrikalarına el konulmadan önce yapılan transferlerden ve çimento fabrikalarının gelirleri ile alınan gayrimenkullerden oluştuğu öğrenildi. Uzanlar’ın Polonya’daki fabrikalarının sahibi olan Nowa Huta ve Europe firmaları Türkiye aleyhine toplam 8.4 milyar dolarlık tahkim davası açmış ve davalar Türkiye lehine sonuçlanmıştı. Türkiye de davanın lehte sonuçlanmasının ardından Polonya’da iki şirket hakkında 9.2 milyon dolarlık alacak davası açtı. Uzanlar’ın Polonya’daki servet araştırmaları da bu dava çerçevesinde yapıldı. Polonya dışında ayrıca, Uzan Ailesi’nin ikamet ettiği öne sürülen Ürdün’de de açılan alacak davası devam ediyor. 

Garipoğlu Ada Menkul’ü riske soktu

Batık bankacı Hayyam Garipoğlu ile Azeri kökenli Sahip Hamzabey’in yarıştığı Med Menkul Şirketi’ne 3 milyon liralık teklif gelmesi, Bank Asya’nın kazandığı Ada Menkul ihalesini riske soktu. TMSF geçtiğimiz günlerde ilk olarak foreks lisansına sahip Ada Menkul Şirketi’ni satışa çıkarmıştı. İhalede en yüksek teklifi 1 milyon lira ile Bank Asya verdi. TMSF ardından da Med Menkul Şirketi’nin satış ihalesini gerçekleştirdi. Med Menkul’de ise Garipoğlu ve Hamzabey arasındaki kıyasıya rekabetin ardından rakam 3 milyon liraya ulaştı. TMSF yetkilileri, iki ihalede verilen tekliflerin arasında uçurum olması nedeniyle şimdi kara kara düşünüyor. Ada Menkul’ün ihale sonucuna henüz onay çıkmadı. TMSF kulislerinde, tartışmalara yol açmamak için ihalenin iptal edilmesinin söz konusu olduğu konuşuluyor. Bu durumda Ada Menkul Şirketi için yeniden ihaleye çıkılması gündeme gelecek.

Deniz’in gönlü Katarlı’dan yana

Avrupa’nın dev bankası Dexia’nın içinde bulunduğu mali krizi aşmak için satışa çıkardığı Denizbank ile ilgili satış sürecinin ayrıntıları da netleşti. Satışın perde arkası şöyle:

Dexia’dan gelen talimat üzerine yaklaşık 4 hafta önce banka bünyesinde bir bilgi odası oluşturuldu. Dört personelin görev yaptığı bilgi odası, e-postalar aracılığı ile taliplileri bilgilendirdi.

’Kaşıkçı Elması’ olarak nitelenin Denizbank ile bugüne kadar yaklaşık 6-7 yabancı banka ilgilendi. Bu bankalar arasında, İngiliz HSCB ve Standart Chartered ile Katar merkezli QNB Bankası ve Rus Sherbank bulunuyor.

Rus Sherbank rakamı yüksek bularak yarıştan çekildi. İngiliz ve Katarlı bankalar ile görüşmeler ise devam ediyor.

Banka yönetimi ise Denizbank’ı, Katar merkezli QNB Bankası’nın almasını istiyor. İngiliz bankaları alırsa, personelin büyük kısmının işsiz kalacağından endişe ediliyor. Bu nedenle banka içinde herkes adeta  Katarla banka QNB için dua ediyor. 

12 banka tüm mailleri kaptırmış 

Rekabet Kurulu’nun, Türkiye’nin önde gelen 12 bankası hakkında başlattığı soruşturma kapsamında, bankacıların özel bilgilerinin de kurul uzmanları tarafından kopyalandığı ortaya çıktı. Bu durum bankacıları tedirgin ederken, Rekabet Kurulu’nun da soruşturma çerçevesinde yaptığı banka baskınının eleştirilmesine yol açtı. Bankacıları tedirgin eden soruşturmanın ayrıntıları şöyle:

Bankalara dönük soruşturma tüketicilerden gelen şikayetler üzerine yaklaşık altı ay önce başladı. İlk etapta ön inceleme yapıldı. Ön inceleme çerçevesinde iki ay önce 12 bankanın genel müdürlüklerine baskın düzenledi. Baskında üst düzey personelin ve faiz konusunda yetkili personelin, bilgisayarlarındaki tüm bilgiler kopyalandı. Bu işlem sırasında dosya ayrımı yapılmadı. Bankacıların özel bilgileri ve yine özel mailleri de operasyonda toplandı. Bankacılar, Rekabet Kurulu uzmanlarının, polisiye film sahnelerini aratmayan baskınından duydukları rahatsızlığı, ekonomi otoritelerine ilettiler. star