Simitçi, kokoreççi, balık-ekmekçi, şerbetçi, midye dolmacı, uykulukçu... Hem uygun fiyatları hem de lezzetli tatları ile fast food kültürüne meydan okuyan sokak lezzetleri..

Bol soğanlı nar gibi kızarmış balık-ekmek, dumanı üstünde tüten kaynamış sütlü mısır, köfteekmek, midye dolma ya da kokoreç...

Sabah Pazar eki, sokak satıcılarının lezzetleri ile kültürümüze nasıl yerleştiğini yazdı.

Ülkemizin birer simgesi haline gelen sokak lezzetleri, yerini fast food dükkânlarına kaptırdı diye düşünülse de, günümüzde aldıkları 'işgaliye izni' sayesinde eski sükseli günlerine kavuştu. Eminönü sahilinde, Karaköy İskelesi'nde yürürken burnunuza gelen tava ya da ızgara balık ekmek kokusuna ya da İstiklâl Caddesi'nin herhangi bir sokağından fırlayan kokoreç kokusuna kim karşı koyabilir? Yıllardır ellerinde seyyar tezgâhlarıyla şehrin birer simgesi haline gelen sokak satıcıları ucuza lezzetli yemek isteyenlerin imdadına koşuyor.

DOĞU'DA YEMEĞİN TADI SOKAKTA ÇIKIYOR
Sokak lezzetleri, yıllarca ülkemizde hor görüldü ve fast food kültürü yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Oysa Singapur, Hong Kong ve Tayland gibi hijyene önem veren toplumlarda, yemeğin tadı sokakta çıkıyor.
Turistlere de yemek için, sokak satıcılarının bulunduğu bölgeler tavsiye ediliyor. Aslında sokak satıcıları yıllardır aynı yemeği pişirdikleri için, o alanda uzmanlaşıyor. Sürekli aynı mahallede yemek sattıkları için de kullandıkları malzemeye ve hijyen koşullarına dikkat etmeleri şart. Aksi takdirde aynı yerde barınabilmeleri imkânsız.
Sokak yemeklerinin bir diğer cazip tarafı ise hiç kuşkusuz fiyatları. Bir lokantada ödeyeceğinizden çok daha ucuza sokakta karnınızı doyurmanız mümkün.

Rıhtumda turşu keyfi
Turşunun ayaküstü en iyi adresi olan Eminönü'ndeki turşucular, tarihi kıyafetleri ile sizi karşılıyor.
İsteğe göre acılı da yapılabilen şalgam suyunun buradaki fiyatı 1 TL. Karışık turşu ve şalgamın fiyatı da 1.50 TL.
Çeşitler şalgam ile sınırlı değil. Salatalık, pancar, biber, fasulye, aklınıza gelen tüm sebzelerin burada turşusu satılıyor.
Üstelik yılın 365 günü turşucular çalışıyor.

Üç kuşaktır midyeciler
Çiçek Pasajı içinde 'Adalı' adını verdiği tezgâhında 31 yıldır midye tava ve midye dolma satan Muzaffer Abi de semtin bir diğer demirbaşı. Midye işi aileden geliyormuş. Üç kuşaktır midye dolduran Muzaffer Abi'nin ailesi tam 70 yıldır işin içindeymiş. Her gün sabah 11.00'de tezgâhını kuruyor akşam 21.00'e kadar midye satmaya devam ediyor. Yazları ise mönüsüne kuzu yürek, uykuluk ve kokoreç de ekliyormuş.
Üstelik evde pişirmek isteyenler için çiğ midye de satıyor. 50 adet çiğ midyenin fiyatı 7.50 TL.

Balık ekmekçi ve zabıta meselesi
1950'li yıllarda Belediye Zabıtası'nın kurulmasıyla İstanbul sokaklarında bir kovalamaca yaşandı. Yıllarca seyyar satıcılar kaçtı, zabıtalar kovaladı. Bu kovalamacanın dışında kalan tek esnaf erbabı ise Eminönü ve Karaköy rıhtımlarındaki balık-ekmekçilerdi.
İşte yaklaşık 50 yıldır, aynı yerde hizmet veren bu sandallar artık sadece Eminönü'nde var.
Karaköy'deki teknelerin yerini sahildeki derme çatma balıkçılar aldı. Buradan alıp yediğiniz balık-ekmeğin ne lezzetini, ne de keyfini başka yerde bulmanız zor. Teknelerde kocaman ızgaralar üzerinde pişen ve soğan, yeşillik, limonsuyu ve tuzla lezzetine lezzet katan ekmek arası uskumrunun fiyatı sadece 4 TL.
Yan yana dizili balıkçılar arasında en eskisinin Derya Balık olduğunu da belirtelim.

6.50 TL'ye köfte ziyafeti
Kalamış'taki köfteci Mustafa. El arabasında sabah 10.00'dan akşam 17.00'ye kadar köfte satan Mustafa Abi'nin köftelerinin sırrını henüz keşfeden yok. Bugüne kadar birçok restoran sahibi ona binlerce avro teklif etmiş, "Gel şu köfteleri bizim için yap," demişse de dinletememiş. Formülünü eşinden bile saklıyormuş.. Yarım ekmek, köfte ve ayran 6.50 TL. Kahvaltı saatinde bile burada kuyruk oluyor.

Saat beş oldu mu tezgâhı kapatıyor
Çiçek Pasajı içinde ve Atlas Pasajı'nın önündeki kokoreççiler, artık kendi dükkânlarını açtı. Ama 30 yıldır Galata Kulesi'nin önünde kokoreç satan Sinoplu usta Necmi Tepe'nin kokorecinin lezzeti tartışılmaz. Öğlen 12.00'de tezgahını açan Necmi Usta, akşam 17.00'ye kadar hepsini satıp, tezgâhını kapatıyor.

Pilav için Galata
Nohutlu pilav tezgâhlarının her ne kadar sayısı azalsa da bu geleneği de devam ettirenler var. Galata'da Galip Dede Caddesi üzerinde tezgâhı olan pilavcı Deniz Erkal beş yıldır bu işi yapıyor.Mevlitlerde toplu pilav siparişi de alan Deniz Bey, 'İstanbul'un değil dünyanın en iyi pilavını ben yapıyorum,' diyor. Nohutlu pilavın fiyatı ise 4 TL.
İsteyenler üzerine haşlama tavuk da alabiliyor.

H2