Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri tarafından yürütülen yeni yuva çalışmaları tamamlandı.
EKODOSD üyeleri tarafından WWF Türkiye isimli çevre kuruluşunun katkılarıyla yaptırılan 5 adet leylek platform, EKODOSD ile Avşar Köyü Muhtarlığı'nın geliştirdiği leylek projesi kapsamında dernek üyeleri, köylüler, öğrenciler ve Kuşadası MEDAŞ İşletme Şefliği çalışanlarının katkılarıyla yerlerine monte edildi. Bu arada, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve dernek üyeleri Juerger Glaser, Mustafa Kurt ve Kübra Kirman köylülere ve öğrencilere leylekler konusunda bir sunum yaptı. Ayrıca, leyleklerin hareketlerinin izlenmesini sağlamak için Avşar Köy Muhtarlığı'nın önderliğinde, köy sakinleri ve Avşar Köyü ilköğretim okulu öğrencilerinden bir gönüllü grubu oluşturuldu. Gönüllü leylek grubu leyleklerin sayılarını, yumurta ve yavru çıkışlarını,leyleklerin gidişine kadar takip edecek.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Avşar Köyü'nde leyleklerin korunmasının buradaki ekolojik dengenin korunması anlamına geleceğini belirterek, “Avşar köylülerine, yüzlerce yıldır birlikte yaşadıkları leylekleri bundan böyle daha farklı bir gözle izlemelerini ve leylekleri korumalarını söyledik. Leyleklerin bu köydeki varlıklarının çok önemli olduğunu, leylekleri korudukları takdirde onların nesillerinin devamının sağlayacaklarını, leyleklerin yöre halkına getireceği maddi manevi zenginliklerden, sosyal ilişkilerden, köyün tanıtımından yarar sağlayıp mutlu olacaklarına ifade ettik. Yapay leylek platformlarının yapılmasında katkı sağlayan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Kuşadası Tedaş'a, Avşar Köyü Muhtarlığı'na, Avşar Köyü İlköğretim Okulu Müdürlüğü'ne teşekkür ediyoruz” dedi.
Avşar Köyü'nde leylekler ilgili geliştirilen proje kapsamında alternatif bir turizm oluşturulabileceğine dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bu çerçevede yerel kalkınmaya katkı sağlayan ve kitle turizmine alternatif bir turizm modeline örnek olarak, Avşar Köyü'nün de bu olanaklardan faydalanması gerektiğine inanıyoruz. Köye yakın bu doğal alanlara, antik yerleşim yerlerine ve köydeki leyleklere yapılacak gezilerle köy halkı ve bölgeye gelen ziyaretçiler bir araya gelecektir. Böylece köy halkının dikkatini sayıları gittikçe azalan leyleklere çekmeyi ve bölgelerinde leyleklere ev sahipliği yaparak ilgi ve turist çekebileceklerini göstermek istiyoruz. Unutmayalım ki, dünyanın birçok ülkesinden gelen insanlar, leylekleri sadece belgesellerden tanıyor ve tatil için geldikleri Türkiye'de leylekleri izlemekten keyif duyuyorlar” diye konuştu.