Muğla- Okçular köyündeki ''Leylek Bahçesi''nin işletmecisi Ahmet Akgün, bölgeye her yıl 100-150 civarında leylek geldiğini söyledi. Öncü olarak adlandırılan ve Afrika'dan yola çıkan leyleklerin önümüzdeki günlerde daha kalabalık gruplar halinde gelmeye başlayacağını belirten Akgün, ''Yuvalarını yapıp yerleşiyorlar. Bir iki hafta içerisinde toplu olarak bölgemize gelmeye başlarlar. Leylekler burada yaklaşık 5-6 ay geçiriyorlar ve Eylül ayının ortalarına doğru göç hazırlıklarına başlıyorlar. Bizlerde doğal yuvaların yanı sıra kendi imkanlarımızla diktiğimiz direklerin bakımını yaptık misafirlerimizi bekliyoruz'' dedi.


Yüksek yerleri ve sulak alanları tercih ediyorlar

Leyleklerin yüksek alanlara yuva yaptığını, yüksek binaların olmadığı yerlerle sulak alanları tercih ettiğini anlatan Akgün, şöyle konuştu:

''İnşaat sayıları arttıkça doğal olarak leylek sayısında azalma olur. Ancak Okçular köyünün önemli bir bölümü Özel Çevre Koruma bölgesi içerisinde olduğu için yüksek binaların yapımına izin verilmiyor. O yüzden bölge halen bakirliğini koruyor. Sanıyoruz leyleklerin bu bölgeyi yurt olarak seçmelerinin en büyük nedenlerinden birisi bu bakirliğini korumasıdır.''

''Leylek Bahçesi''nde, geçen yıl yaralı olan veya rahatsızlanarak uçamayan 3 leyleğin misafir kaldığını anlatan Akgün, ''Tedavileri ve bakımları burada yapıldı. Onlarda yeni gelen arkadaşlarına kavuştular. Göç zamanı buradan ayrılabilirler'' diye konuştu.