Modern mimarlığın kurucularından Le Corbusier’nin 1911 yılında gerçekleştirdiği ve Türk kentlerine de uğradığı Doğu Gezisi’nin 100. yıldönümü, Santralistanbul’da gerçekleşecek bir sergi ve konferansla kutlanacak.

Bilgi-Mimarlık ile Fondation Le Corbusier’nin ortaklaşa düzenlediği, Kalebodur’un ana sponsor olarak destek verdiği Le Corbusier Sergisi ve Konferansı, ekim ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampusu ve Santralistanbul’da gerçekleşecek. “Le Corbusier Doğu Gezisi 1911: Mimarın Formasyonunda Seyahatin Rolü” başlıklı İstanbul konferansı, ekim ve kasım aylarında Atina ve Napoli’de de aynı tema çerçevesinde düzenlenecek bir konferanslar dizisinin ilk ayağı olacak. Türk ve yabancı akademisyenlerin konuşmacı olarak katılacağı konferansın detaylı programı BİLGİMimarlık (mimarlik.bilgi.edu.tr) ve Fondation Le Corbusier www.fondationlecorbusier.fr) web sitelerinde de yer alıyor.

EMDEN’İN SERGİSİ

Konferansa paralel olarak mimarlık fotoğrafçısı Cemal Emden’in “Görsel Kayıt: Le Corbusier Yapıtdökümüne Bir Bakış” isimli sergisi de 8 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında Santralistanbul Ana Galeri’de yer alacak. Emden, Kalebodur’un sponsorluğunda İsviçre, Fransa, Almanya ve Hindistan’a seyahat ederek Le Corbusier’nin bu ülkelerde bulunan yapılarının en güncel fotoğraflarını çekti. Santralistanbul’da 5 hafta süreyle sergilenecek bu fotoğraflar, Le Corbusier’nin 1905 yılında İsviçre’de tasarladığı ilk yapısından 1965’te projelendirdiği ve inşası 2006’da tamamlanan son kilisesine kadar uzanan geniş bir portfolyoyu görselleştiriyor. Ünlü mimarın en önemli işlerinin Cemal Emden’in özgün bakış açısından izlenebileceği sergi, 100 yıl sonra tekrar Le Corbusier’yi İstanbullularla buluşturacak.

Mesleki kimliğini Doğu Gezisi oluşturdu
Le Corbusier'nin mesleki kimliğinin oluşumunda önemli etkisi olduğu bilinen Doğu Gezisi'nin çeşitli yönleriyle tartışılacağı konferans, 7-8 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi E-3 binasında 10.00-18.00 saatleri arasında izlenebilecek.