Lazer ışını kullanarak keman üzerindeki ses basım yerlerinin uzaktan tespit edilmesini sağladı. Aydın, “Artık işitme engelliler de müziği algılayabilecek” dedi...

İstanbul"da bir ilaç firmasında çalışan Yur daer Ay dın (33), “Enstrüman ancak çocukken öğre nilir” diyenlere inat 30 yaşında keman çalmayı öğrendi. 3 yıldır kemanı elinden hiç düşürmeyen Ay dın, “Daha rahat nasıl keman çalabilirim?” sorusuna ya nıt ararken ise ilginç bir buluşa imza attı. Lazer ışını kullanarak keman üzerindeki ses basım yerlerinin uzaktan tespit edilmesi sağlayan Ay dın, “Bu yöntem sayesinde notaları görsel hale getirmeyi başar dım. Artık işitme engelliler de müziği algılayabilecek” diye konuştu.

PATENTİNİ ALDI

Buluşunun patentini de alarak dünyada bir ilke imza attığını aktaran Ay dın, geliştir - diği teknik hakkında şunları söyledi: ìKeman çalarken, notaları bazen karıştırıyor - dum. Notalara nasıl basıldığının görülmesini renkli ışıklarla sağlamak istedim. Aklıma lazer geldi. Lazerle keman üzerindeki tuşlara nasıl basıldığını uzaktan göstermek istedim. Böylelikle duyumsal olan müziği görsel hale getirmeyi başar dık.”

GÖREREK ÖĞRENECEKLER

Mü ziğin karakterine göre ışınların şekil aldığını söyleyen Yur daer Ay dın, “Artık hava boşluğunda bile notaları tek tek göre biliyorum. Bu yöntem yaylı çalgıları öğrenmek isteyenlere büyük kolaylık sağlayacak” şeklinde konuştu. Özellikle de işitme engellilerin müziği algılamasında yöntemin önemli bir rolü olacağını dile getiren Ay dın, “İşitme engelliler vuruşları ve hare - ketleri göre rek çalınan eseri takip edebilecekler. Müziği rahatlıkla hissedebilecekler” dedi.

BULUŞ KENAN DOĞULU'DAN TAM NOT ALDI

Yöntemi şimdi diğer yaylı ve telli çalgılarda da denemeye çalıştığını söyleyen Yurdaer Aydın, “Buluşumdan eserlerini severek takip ettiğim Kenan Doğulu"ya da bahsettim. O da kendi gitarına sistemi uygulamamı istedi. Yaptım. Konserinde uygulayacaktı. Teknik bir arıza çıktığı için yapamamıştı" dedi. Bu buluşla sahnedeki görselliğin de değişeceğine inandığını belirten Aydın, “Teknoloji müzikle kullanarak çok daha ilginç buluşlara imza atacağımıza inanıyorum" ifadesini kullandı.(BUGÜN)