Mutfak lavabosunu, koltuğunu kapan çevreciler, kurdukları kampa akın ediyor. Üstelik kampa polisin girmesine izin verilmiyor. İşte Londra'da kurulan olağandışı çevreci kampı.


ÇOK FARKLI BİR KAMP

Londra'nın Blackheath bölgesinde kamp kuran ve "Lavabonu, koltuğunu al da gel" sloganıyla herkesi çekmeye çalışan çevreci örgütler, G20 zirvesini protesto gösterilerinde bir kişinin ölmesi nedeniyle polise karşı önlem aldı. Her gün, Londra'nın çeşitli yerlerinde yapacakları eylemleri organize burada organize ediyorlar. Bu yüzden eylemleri dikkat çekiyor.

KAMP YERİNİ GİZLİ TUTTULAR

Eylem öncesinde polis yetkilerini bir hafta sürecek eylemleri hakkında bilgilendiren eylemciler, kendi güvenlikleri için kamp yerini son dakikaya kadar gizli tuttu.

Çiftliği andıran, yaklaşık bin kişinin hazır bulunduğu kampın kurulmasının ardından, kampa polisin giriş çıkışına izin verilmeyeceği açıklandı.

POLİSİN KAMPA GİRİŞİ ENGELLENDİ

İngiliz polisi, eylemin ilk iki gününde kampı uzaktan izlemekle yetinirken, dün kampa girmek istediğinde, engellemeyle karşılaştı. Kamp sözcüsü, polis ile kamp sınırlarının dışında görüşebileceklerini açıkladı.

Polise güvenmediklerini her fırsatta dile getiren eylemciler, kampın çevresini demir çitlerle kapayarak, girişin tek kapıdan yapılmasını sağladı. Siyasi ve ekonomik sistemlerinin iklim felaketine yol açtığını savunan eylemciler, yüzden fazla çadırdan oluşan kampı, iklimle ilgili sorunların merkezi olduğu gerekçesiyle Londra'da kurduklarını belirtiyor.

ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE KAMPA AKIN EDİYORLAR

Çevrecilerin çağrılarına cevap veren pek çok İngiliz de çocuklarıyla birlikte kampa akın ediyor. Polis, bu durum karşısında ilk kez "olağandışı bir durum" yaşandığını ve kampa girmek için zor kullanılmayacağını açıkladı.

Özellikle 2007 yılından sonraki olayların ardından iklim sorununun çok acil bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade eden kamp yetkilisi Phil Thornhill, "Mesajımızı en kısa zamanda, en büyük kitleye ulaştırmak için ve sesimizi en yüksek şekilde duyurabilmek için bunu yapmamız gerekiyordu" dedi.

Politikacıların bu konudan çok uzak olduklarını ifade eden Thornhill, bu eylemle politikacılar üzerinde yeterince baskı kuramadıklarını, ancak mesajın doğru yere ulaştırılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.


DÜNYADAN KISA KISA...



ALMAN "BERLINER MORGENPOST" GAZETESİ TÜRKİYE'Yİ TANITTI
Almanya'nın günlük siyasi gazetelerinden "Berliner Morgenpost", bir turizm ülkesi olarak Türkiye'nin tanıtımını yaptı.Gazetenin seyahat sayfalarında "Tarihe Dalın" başlığıyla tam sayfa yayımlanan yazıda, Ölü Deniz başta olmak üzere Pamukkale'den de fotoğraflara yer verildi.Antik Efes kentinin de tanıtıldığı yazıda, Papa 16. Benediktus'un da burayı ziyaret ettiği hatırlatıldı.

ÜSKÜP'TE RAMAZAN ŞÖLENİ
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Çayır Belediyesi ile İstanbul'un Bayrampaşa İlçe Belediyesi arasında sürdürülen işbirliği çerçevesinde ramazan şöleni düzenlendi. Şölen kapsamında, Mustafa Paşa Camisi karşısındaki Üsküp Kalesi meydanında halka iftar yemeği verildi. Şölene katılanlar daha sonra, Arif Şentürk'ün söylediği Rumeli türküleriyle coştu.

MADONNA'YA SOFYA'DA ISLIKLI TEPKİ
Pop yıldızı Madonna Sofya'da dün akşam verdiği konsere bir saat geç kalınca Bulgar izleyiciler tepki gösterdi. Sofya'nın Vasil Levski stadyumunda düzenlenen konsere 5 saat kala Bulgaristan'a uçakla gelen Madonna, 1 saat 50 dakikalık şovunu tamamladıktan hemen sonra ülkeden ayrıldı. Yaklaşık 60 bin kişi, 50 ile 150 avro arasında ücret ödeyerek geldiği konserde, Madonna'yı bir saat boyunca beklemek zorunda kaldı. Programa göre sahneye saat 21.00'de çıkacağı ilan edilen Madonna bir saat geç kalınca izleyicilerin ıslıklı tepkisini aldı. Sıkı güvenlik önlemleri altında Bulgaristan'a gelip giden Madonna'nın konseri biter bitmez, dev sahnenin sökülmesi çalışmalarına başlanması da dikkati çekti.

OASİS'İN GİTARİSTİ NOEL GALLAGHER GRUPTAN AYRILDI
İngiliz rock grubu Oasis'in gitaristi Noel Gallagher'in, kardeşi Liam Gallagher'le kavga ettikten sonra gruptan ayrıldığı bildirildi. Kardeşiyle birlikte grubun kurucusu olan Noel Gallagher, grubun internet sitesinde dün gece yayımladığı açıklamada, "dün akşam gruptan ayrıldığını üzüntü ve büyük bir rahatlamayla bildirdiğini" ifade ederek, "İnsanlar istediklerini yazacak ve söyleyecek, ancak artık Liam'la bir gün bile çalışamam" dedi. Grubun Paris'in banliyösündeki bir rock festivalinde vereceği konser ile Almanya ve Milano'da vereceği konserlerin iptal edildiği kaydedildi.