Ferrari Müzesi’nden 30 kilometre kadar uzakta bulunan kompleks, tam adı ile “Centro Studi e Ricerche Ferruccio Lamborghini” –yani Ferruccio Lamborghini Eğitim ve Araştırma Merkezi, isminin verdiği çağrışımların aksine bir kongre merkezi ve sergi mekanının müze işlevi ile tanışmasından meydana geliyor.
 
Lamborghini Müzesi, otomobil tarihi müzelerinin üretim mekanları ile durduğu yakınlığa bir istisna oluşturmuyor. Firmanın kazan fabrikası müze yapısının hemen yanı başında, traktör fabrikası ise birkaç dakikalık bir mesafede bulunan Cento’da konumlanıyor.
 
Üzerinde iki “Lamborghini boğası”nın –firmanın sembollerinin- silüetinin bulunduğu dramatik bir çift kapı ile açılan müzenin içinde, gerçek bir renk cümbüşü ile karşılaşılıyor. Metalik mavi renkteki merdivenler üst kata uzanıyor, İran halıları traktörler ile otomobiller arasında serili duruyor ve maketler ile dolu vitrinler ile fotoğraflarla dolu duvarlar ilginizi çelmeye çalışıyor.
 
Ferruccio Lamborghini Müzesi’nin çağdaş tasarımı, betonarme iskeletinin tüm taşıyıcı çerçevelerini okunabilir şekilde ortaya koyan bir geometriye sahip… Yapının dış kabuğunda kullanılan iki farklı tonda dikdörtgen granitler ise, Floransa Katedrali’nde karşımıza çıkan çizgili mermerlere referans vermek üzere düşünülmüş.
 
Ahşapla kapatılan çatı döşemeleri ve çelik asma kat sistemleri ile yapının iç mekanında, bir tür “çüfut çarşısı” görünümü tercih edilmişe benzer… Müzenin, bu tür yapısal malzeme seçimleri sayesinde İtalyanların “rüküşlük ile hoşluk arasındaki denge”lerini hatırlattığı söylenebilir.
 
Müzede “Lamborghini gururu”nu yansıtan otomobiller arasında, Ferruccio Lamborghini tarafından da kullanılmış olan kırmızı bir 1966 model Miura P40 SV ve 1970 model Jarama S sayılabilir. Her biri restore edilmiş olan bu araçların çoğunluğu parlak renkleri ile karakterize olurken, bazılarında ahşap bezemeler dikkat çekiyor.- habervitrini