Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'a kredi veren bankaları savunarak, ülkenin yapısal değişiklikleri derinleştirmeye ihtiyacı olmasına rağmen ilerleme gösterdiğini söyledi.

"Dönüp en baştaki programa ve Yunan ekonomisi ile nüfusunun başarısına baktığımda, etkileyici olduğunu görüyorum" diyen Lagarde, Yunanistan'ın hala yapabilecek çok şeyi olduğunu sözlerine ekledi.

IMF, 16 Temmuz'da yayımlanan raporunda Yunanistan'ın bütçe açığının, gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 7'sine daralacağını, ve önümüzdeki sene bu oranın yüzde 2.7 olacağını belirtti. IMF'nin Nisan ayında yaptığı tahminlerde bütçe açığının bu sene yüzde 7.2, 2013 yılında da yüzde 4.6 olacağı öngörülüyordu.

İspanya'yı da öven Lagarde, "İspanya'nın yaptıklarına ve yapmayı taahhüt ettiklerine bakarsak, eğer IMF ile bir program yürütüyor olsalardı, onlardan daha fazla isteyebileceğimiz bir şey olamazdı" dedi. İspanya, Haziran ayında bankalarını finanse edebilmek için yaklaşık 100 milyar euroluk (123 milyar dolar) bir fon aldı. İspanyol Başbakan Mariano Rajoy, Avrupa Merkez Bankası'na İspanyol tahvilleri satın alması çağrısını yaparken, Avrupa Birliği ülkelerine de İspanya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek için adım atmaları isteğinde bulundu.