Dominique Strauss-Kahn'dan sonra Avrupa IMF'nin başına yine bir siyasetçi düşünüyor. Ama IMF'yi yönetecek kişinin, bir politikacı olmaması gerek
 
Dominique Strauss Kahn veya kısaca DSK skandal sonrası IMF'den istifa etti ve yerine yeni birisi seçilecek. Hatırlanırsa yazılı olmayan ama teamül olarak uygulanan bir kural vardı. Genelde IMF'de bir Avrupa'lı, Dünya Bankası'nda da bir Amerikalı direksiyona geçerdi. Bu tabii bu G3, G7, G8 hükümranlığı gibi dönemlerde uygulanabilir bir durumdu. Ancak bugün G20 dünyasında yaşıyoruz. Avrupa yanlışlar yaptı ve sürünüyor, örneğin BRIC ülkeleri ise uçmakta. Bu nedenle de artık G20 içinden ön plana çıkanlara bir fırsat vermek ve yeni seçilecek IMF Başkanının da G8 dışındaki G20 üyesi ülkelerden seçilmesi daha isabetli olur diye düşünüyoruz.
 
DSK İYİ BİR BAŞKAN MI?
Başta Merkel olmak üzere Avrupa da tam tersini düşünmekte. Diyorlar ki şu anda Avrupa dünyanın ekonomik açıdan en sorunlu bölgesi  olduğuna göre bir Avrupalı seçilmeli, çünkü Avrupa'nın problemlerini daha iyi anlar! Avrupa'nın en güçlü önerisi  de ihtirası henüz yeni kabaran Fransız politikacı C. Lagarde! Lagarde 2007 yılından beri Fransa'nın Maliye Bakanı, Sarkozy'ye de çok yakın. DSK iyi bir iktisatçı idi. Ama iyi bir IMF başkanı mı idi? Bugün iyi bir IMF Başkanı olmadığını düşünenler çoğunlukta. Raghuram Rajan iyi bir analiz sunmuş. Der ki ilk bakışta IMF'in bugünkü operasyonlarının çoğunun Avrupa'da olması nedeniyle bir Avrupal'ının seçilmesi uygundur diye düşünülebilir. Ama ekonomik soruna çözüm arayan bir Avrupa'da IMF'de aslında bir Avrupa'lı politikacının direksiyonda olması uygun olmayacaktır. Neden? Bir IMF operasyonunda IMF bir ülkeye reform tavsiye ediyor ve fatura büyük çapta o ülkenin dışındakiler tarafından ödeniliyor. IMF'in en başarılı olduğu zaman ise, reformları ittirdiği ve ülke politikacılarının IMF'ye öfke ile baktıkları zaman.
 
YORGO DERS OLMALI
Avrupa'da İrlanda ve Yunanistan için kurtarma operasyonu üretildiğinde politikacı DSK, IMF'nin ön plana çıkmasını ve bir konsensus oluşmasını sağlayan kişi olmuştu. Çünkü kendisi önümüzdeki seçimde Fransa'da adaydı ve Sarkozy'nin rakibi idi. Şimdi ise kurtarma paketinin çalışmadığı, Yunanistan sorunlarının yeniden gündeme gelmesi ders olmalı. Açık seçik söylenmeli. IMF'nin başında kendi ülkesinde ve bölgesinde kişisel politik hedefleri olmayan biri yer almalı. Bu nedenle C.Lagarde yanlış aday.
 
Merkel ve Sarkozy gaflet içinde
BANA göre seçilen kişi Hindistan gibi bir yerden seçilmeli. Örneğin Montek Ahluwalia gibi, birinci sınıf bir iktisatçı, Oxford eğitimli, daha evvel hem IMF hem de Dünya Bankası'nda hem de Group of Thirthy'de çalışmış, kendi ülkesinde Hazine ve Planlamada yöneticilik yapmış,  hem Batı'yı hem de Doğu'yu iyi bilen, ama ideolojik olmayan bir iktisatçı teknisyen. Politik emelleri de olmadığını düşünüyorum. Merkel ve Sarkozy ise hala dünyayı Fransa ve Almanya'nın, yani kendilerinin yönettiğini sanıyorlar, ama gaflet içindeler! İspanya ve sonra da İtalya sallanırsa görürler günlerini!
 
Politik emelleri için kullanmayacak birisi lazım
TRİLYON dolar boyutunda bir fon sahibi olan IMF'i yönetecek kişinin, IMF'yi şahsi politik emellerine kaldıraç olarak kullanmaya soyunabilecek bir Avrupalı politikacı olmaması gerek. Dünyada yüzlerce, hem teknik ekonomik bilgisi yeterli, hem IMF ve Dünya Bankasında daha önce çalışmış hem de uluslararası itibarı olan, kendi ülkesinde de icraatın içinde olan, ama politika ihtirası olmasa da politikadan anlayan ve akademik prestij sahibi yüzlerce kimse var. (akşam)