Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'nin, 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Torba Yasa gereği, devlete birikmiş borcu olan vatandaşlara gönderdiği mektup, öğrenci kredisinde bir çarpıklığı ortaya çıkardı. Kilci'nin gönderdiği uyarı yazısıyla vergi dairesine koşanlar, borçlarını ödemiş olmalarına rağmen halen borçlu göründüklerini veya hiç kredi almadığı halde devletin kurumlarına borcu olduğunu öğrendi. 2004 yılında iki yıllık Susurluk Meslek Yüksek Okulu'na kaydını yaptıran ve hayatında devletten hiç kredi almayan Özlem Pınar Turkan da, Kilci'nin mektubuyla vergi dairesine koşanlardandı. İkinci öğretimde okuyor olduğu için kredi başvurusu reddedilen Turkan'ın kuruma 2408 TL borcu görünüyordu.
 
BAŞVURUSU REDDEDİLMİŞTİ
 
Hayatında hiç öğrenim kredisi almadığını belirten Turkan, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) 4441961 nolu telefondan aldığı bilgiye göre 1313 lirası ana para olmak üzere 2007 yılından bugüne dek ödeme yapmadığı için 1096 lira da gecikme faiziyle devlete toplam 2408 TL. borcu vardı. İkinci öğretim öğrencilerine kredi verilmediğini söyleyen Turkan, "Vergi dairesine itiraz ettim. Onlar bu duruma hiç şaşırmadı. Yalnız olmadığımı, benim durumumda birçok insan olduğunu söylediler” dedi. Gülden İrem ise KYK'dan aldığı öğrenim kredisini ödemiş olmasına rağmen halen devlete borçlu olduğunu öğrenenlerden. Vergi dairesine bu durumu bildirdiğini belirten İrem, "Borcunuzu ödediğinize dair dekontla veya kredi almadığınızı bildiren yazıyla KYK'ya başvurun" yanıtı aldığını anlatıyor.
 
GECİKME ZAMMI İLAVE EDİLİNCE BORÇ KATLANDI
 
Dile getirilen sorunların bazıları şöyle: Geri ödeme başlangıç tarihi gelmediği halde, borç ödeme yazısında faiz işlemiş. Yazıda 1900 TL anaparaya 2600 TL gecikme faizi eklenmiş ve toplam 4500 TL borç görünüyordu. Ancak vergi dairesine gittiğinde 11.000 TL borç olduğunu öğrendi. KYK, öğrencilerin borcu hesaplanırken, eklenen enflasyonun kredinin 3 katını geçemeyeceğini bildirmişti ancak her yıl Bakanlar Kurulu’nca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edilmiş ve bu nedenle de alınan kredi 3 katı geçmişti. (AHT)