Türkiye'de koyun sayısındaki azalma yanında, domuz gribi nedeniyle Ortadoğu'daki ülkelerin koyun talebinin Türkiye'ye yönelmesi fiyatların artmasında etkili oldu. Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle, besicilerin ellerindeki hayvanı satmaması da fiyatların artışını tetikledi.

16 LİRADAN SATILIYOR

Ankara Ticaret Borsası verilerine göre, 2008 yılı sonları, 2009 yılı başlarında 9-10 lira arasında değişen kuzu karkas etinin kilogram (Kg) fiyatı, bugünlerde 16-17 liradan işlem görüyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre, dünyada domuz gribi salgının artması üzerine İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkeler, Türkiye'ye yöneldi. Bu talebin etkisiyle, Türkiye'nin hayvan ihracatında, Ocak-Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 303'ün üzerinde artış meydana geldi. Geçen yılın Ağustos ayında 934 bin dolar olan hayvan ihracatı yüzde 85,5 artarak 1 milyon 732 milyon dolara, geçen yılın Ocak-Ağustos döneminde 5 milyon 445 milyon dolar olan hayvan ihracatı da bu yıl yüzde 303,1 artışla 21 milyon 950 bin dolara yükseldi. Ocak-Ağustos döneminde 80 bin 918 baş koyun ihraç edildi.

3 TORBA YEME GİDİYORDU

Koyun fiyatlarının 4-5 yıldır aynı seviyelerde kaldığını, besicinin zarar ettiğini anlatan bir yetkili, “12 kilogramlık kuzu, 70-100 liraya, 2-3 torba yem fiyatına satılıyordu. Besici bu işten zarar etti. Eğer talep devam ederse, besici bu yıl hayvandan kâr edecek' dedi.


İstanbul'da patladı

İstanbul'da koyun fiyatlarında artış görüldü. Alınan bilgiye göre, cinsine göre fiyatları değişen kurbanlıklardan 'Karaman Koyunu'nun canlı olarak kilogramı geçen yıl 4,5 liradan satılırken bu yıl, 8,5 liradan alıcı buluyor. Canlı olarak kilogram fiyatı 10 lira olan 'Kıvırcık Koyunu'da geçen yıl, 5,5 liraydı. 'Dağlıç Koyunu'nun canlı olarak kilogramı ise geçen yıl 5 lirayken, bu yıl 9 liradan satılıyor. Erzurum, Kars ve Ardahan'da küçükbaş hayvan varlığındaki azalmaya bağlı olarak canlı koyun fiyatı 1 yılda 3 kat arttı. Bölgede geçen yıl canlı olarak 125 liradan satışa sunulan koyun, şimdi 300 ile 400 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.


Ürün sıkıntısı var

Büyükbaş hayvan üreticilerinin besiciliğe son vermeye başlamaları ile Ortadoğu ülkelerine satılan küçükbaş hayvanların sayısının artmasının Türkiye genelinde son üç ayda et fiyatlarının yüzde 45'i bulan oranda artmasına neden olduğu bildirildi. Kavasoğlu Et Sanayi Ltd. Şti'nin sahibi Salim Kurt ise yaklaşık bir yıldır Türkiye genelinde et sıkıntısı çekildiğini belirterek, arz-talep dengesinin bozulması nedeniyle et fiyatlarının çok fazla arttığını kaydederek şu an 600-650 lira civarında olan koyunun satış fiyatının, Kurban Bayramı'nda 800 liraya kadar çıkabileceğini söyledi.


On adetten ikibine

Türkiye'de ilk yaylı yatak üretimini yapan İdaş, 1965 yılında günlük 10 adet yatak kapasitesi ile başladığı yatak üretimini bugün günlük 2000 adedi hedefleyerek devam ediyor. Yine yaylı yatak söktöründe TS-ISO 9002 Kalite Belgesine sahip ilk firma olan İdaş, Sayın Müştak H. İşeri'nin Nisan 2009 tarihi itibari ile tekrar yönetim kurulunun başına geçmesi ile hedef yükseltmiş ve satış oranlarını ikinci üç aylık dönemde bir önceki döneme göre ikiye katladı./yeni şafak