Beş yıldır büyük bir değişim gözlemleyen bilim adamları, son bir yıl zarfında da bazı bölgelerde görülen incelmenin neredeyse yarım metreyi bulduğunu belirtti.

Önümüzdeki ay bir grup İngiliz bilim insanı da Güney Kutbu Antartika'ya giderek buradaki buzulların eriyiş hızını ve nedenlerini araştıracak.

Kuzey Kutbu'nda incelemelerde bulunan Londra'daki University College'dan bir grup bilim insanı buzulların küçüldüğüne dair ilk kez kesin kanıtlar bulduklarını açıkladı.

Buna göre, 2007 kışında, buzullar en küçük boyutlarına ulaşarak dört milyon kilometre kareye düştü.

Daha bu tarihten iki yıl önce 2005 yılında bile buzullar beş milyon kilometre kareden daha geniş bir alana yayılıyordu. Buz tabakasının da bu dönemde ortalama 26 santimetre inceldiği belirtildi.

Kuzey Kutbu'nun batısında ise durum daha ciddi: son altı yıl zarfında bu bölgede görülen ortalama incelme 49 santimetre kadar. Ama araştırmada bu incelmenin nedenlerine eğilinmedi.

Buzulların neden eridiği konusu ise Antartika'ya gitmeye hazırlanan bir başka uzman grubunca araştırılacak.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Martin Siegert, iklim değişikliğinin muhtemel nedenleri konusunda daha fazla bilgiye ulaşmayı umduklarını söyledi.

Siegert, "Son 10 yılda buz tabakası iki ila üç metre kadar inceldi. Bunun normal olup olmadığını, geçmişte benzeri bir şey yaşanıp yaşanmadığını ya da gelecekte nasıl bir etkisi olacağını bilmiyoruz." diye konuştu.

30 bilim insanından oluşan ekip, Aralık ayında dünyanın en geniş buz tabakasını incelemeye başlayacak.

Uzmanlar 4 yıllık bir çalışma boyunca, kalınlığı 5 kilometreyi bulan buzu delerek ölçecek ve önümüzdeki yıllarda neler olabileceği hakkında tahminler yapmaya çalışacaklar.
HÜRRİYET