Kuzey Kore, 1917'den bu yana en kurak yılını yaşıyor.

Yonhap ajansının Kuzey Kore İşçi Partisi resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesine dayandırdığı haberde, ülkeye, 1 Ocak-15 Mayıs tarihleri arasında ortalama 56,3 milimetre yağış düştüğü ve bunun, 1917'den bu yana kaydedilen en düşük yağış miktarı olduğu belirtildi.

Gazetede görüşüne yer verilen meteoroloji uzmanı, "Kuzey bölgelerindeki düşük basıncın etkisiyle mayıs ayı sonuna kadar yağış miktarının iki katına çıkmasını bekliyoruz ancak kuraklığın üstesinden gelebilecek kadar yağmur yağacağını sanmıyoruz. Hava koşulları bu şekilde, büyük ihtimalle haziran ayının başlarına kadar devam edecek." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore medya organları, ülkedeki kuraklıkla ilgili artan endişelere dikkat çekerek, bu durumla mücadele etmek ve tahıllar ve hasatlar üzerindeki zararlı etkilerini en aza indirmek için üstün gayret sarf edilmesi çağrısında bulunuyor.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın çarşamba günkü haberinde, 2019'un ocak ayından mayıs ayının başlarına kadar Kuzey Kore genelinde ortalama 54,4 milimetre yağış düştüğünü ve bunun 51,2 milimetre yağışın düştüğü 1982'nin aynı döneminden bu yana görülen en düşük yağış miktarı olduğu ifade edilmişti.

Haberde, ülkede son 40 yılın en kötü kuraklığının yaşandığı belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), ay başında Kuzey Kore'de son 10 yılda olumsuz iklim koşullarına bağlı en kötü hasat dönemlerinden birinin ardından yaklaşık 10,1 milyon kişinin ciddi gıda sıkıntısı çektiğinin belirlendiğini açıklamıştı.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Kuzey Kore'de ciddi gıda sıkıntısının aşılması için bu ülkeye insani yardım yapılmasına karşı çıkmış, "fonların, halkın refahı için kullanılmak yerine nükleer silahların ve füzelerin geliştirilmesine akıtıldığı bir ülkeye dışarıdan yardım sağlamayı zamansız bulduğunu" söylemişti.

Kaynak: AA