Bölgeyi yöneten KDP ve KYB"yi, baskı rejimi kurmak ve yolsuzluklara göz yummakla suçlayan Goran hareketi, TV"den halka ayaklanma çağrısı yaptı

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, 16 parti, grup ve hareketin liderlerini toplayarak “daha çok demokrasi” sözü verdi. Yolsuzlukların üzerine gidileceğini belirtti.

Tunus"ta başlayıp Mısır"da devam eden halk ayaklanmalarının sinyali Kuzey Irak"tan da geliyor. Bölgeyi yöneten KDP ve KYB"yi, bölgede baskı rejimi kurmak ve yolsuzluk iddialarının üzerine gitmemekle suçlayan Goran hareketi, TV"den halka ayaklanma çağrısı yaptı.

Bölgedeki hareketlenmeye karşı kent merkezlerinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani, 16 parti, grup ve hareketin liderini toplayıp, daha çok demokrasi sözü verdi ve yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidileceğini belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüş ayrılığı yaşayınca KYB"den ayrılıp Goran (Değişim) hareketini kuran Noşirvan Mustafa"nın denetimindeki KNN TV"den, parlamento ve hükümetin feshedilmesi istendi. Parlamento ve hükümetin feshedilmemesi halinde halkın Mısır"daki gibi ayaklanacağı belirtildi. TV"deki açıklamadan sonra Süleymaniye ve Erbil dahil önemli merkezlerde yapılmak istenen gösteri ve mitingler yasaklandı. Goran hareketinin Süleymaniye"de doğması nedeniyle araç konvoyu ile Erbil"e girmek isteyen Süleymaniye plakalı araçlara, “Karışıklık çıkaracakları” gerekçesiyle izin verilmedi.

Bölgede özellikle gençler arasında yönetime karşı tepkinin artması üzerine bölge yöneticileri Barzani yönetiminde toplandı. Toplantıda ardından yapılan açıklamada, “Herhangi bir tarafın Kürdistan"daki genel yapıyı ve halkın yaşamını bozmasına izin verilmeyecektir. ” denildi.

Açıklamada, Goran hareketine “bozguncu” suçlaması yapılırken, bu harekete gerekli cevabın en yakın zamanda verileceği belirtildi.

NAMIK DURUKAN/Milliyet