Araç muayene istasyonlarında 15 Mart'tan itibaren çağrı merkezinden ve internetten randevu verilmeye başlanıyor...

Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, araç muayene istasyonları için 15 Mart'tan itibaren çağrı merkezlerinden ve internetten randevu verilmeye başlanacağını bildirerek, 16 Mart'ta Ankara ve İstanbul'da, 23 Mart'ta İzmir ve Bursa'da, 30 Mart'tan itibaren ise Türkiye genelinde araç yoğunluğu fazla olan 10 ilde sisteme geçileceğini açıkladı. Aydın, araç muayene istasyonlarında vergi borcunun tahsil edilebilmesi için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi.

Araç muayene istasyonları ile ilgili açıklama yapan Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, araç muayene istasyonlarının yapımı ve işletilmesinin 613.5 milyon dolara ihale edildiğini belirterek, projenin 30 Nisan'da tamamlanacağını söyledi. Bugüne kadar 450 milyon dolar yatırım yapıldığını ve 188 sabit, 76 adet seyyar istasyonun hizmete açıldığını, 2 bin 771 personel istihdamın sağlandığını kaydeden Aydın, "11 Ocak 2008-11 Mart 2009 tarihleri arasında 2 milyon 453 bin 450 aracın muayene edildi. Bunların 161 bin 989 kusursuz, 1 milyon 563 bin 374 araç hafif kusurlu, 690 bin 744 araç ağır kusurlu, 37 bin 343 araç ise emniyetsiz çıktı. Muayene sonuçlarına göre periyodik muayeneye gelen araçların yaklaşık yüzde 30'u ilk muayeneden geçemediğini görüyoruz" diye konuştu.

RANDEVULAR ÇAĞRI MERKEZİNDEN VE INTERNETTEN VERİLECEK

Aynı dönemde muayene tekrarına 673 bin 621 aracın geldiğini, bunlardan 6 bin 832 adedinin ikinci muayeneden de geçemediğinin tespit edildiğini ifade eden Aydın, 2009 yılında yaklaşık 6 milyon aracın muayene edilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Araç muayene istasyonlarında uzun kuyruklar oluşması nedeniyle randevu sistemini oluşturduklarını anlatan Aydın, randevu sisteminde randevu verilmeye başlanan ildeki bütün istasyonlarda mevcut kanal sayısının yarısının randevulu sistem için tahsis edileceğini kaydetti. 15 Mart'tan itibaren Ankara ve İstanbul'da randevulu sisteminin devreye alınacağının altını çizen Aydın, 16 Mart'tan itibaren ise randevulu ile araç muayene hizmetinin verilmeye başlanacağını ifade etti. Aydın, "23 Mart'ta İzmir ve Bursa'da, 30 Mart'tan itibaren ise Türkiye genelinde araç yoğunluğunun fazla olduğu 10 ilde daha olmak üzere toplam 14 ilde randevulu sisteme geçilecek. Vatandaşlar 0 212 444 80 08 numaralı telefondan veya www.ulastirma.gov.tr, www.ubak.gov.tr, www.kugm.gov.tr, www.tuvturk.com.tr internet adreslerini kullanarak randevu alabilecek" dedi.

MUAYENE İSTASYONLARINDA VERGİ TAHSİLATI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, araç muayene istasyonlarının bir aylık gelirinin ortalama 100 milyon euro olduğunu vurguladı.

Aydın, randevu alanların randevu saatinden 10 dakika önce gelmesi gerektiğini ifade ederken, araç muayene istasyonlarında vergi borcu bulunmadığına dair belge istendiğini ve bunun da muayene istasyonlarında sorun olduğuna dikkat çekti. Araç muayene istasyonlarında vergi tahsilatı yapılabilmesi için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini dile getiren Aydın, bunun gerçekleştirilebilmesi için düzenleme gerektiğini kaydetti.

SABAH