Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Ticaret Odası ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Yrd.Doç. Dr. Mehmet Başaran, Yrd.Doç. Dr. Günver Güneş, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Doç.Dr. Mevlüt Çelebi katıldı.


Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ve ADD Kuşadası Şube Başkanı Nail Topal'ın açılış konuşmalarıyla başlayan panelde Yrd.Doç. Dr. Mehmet Başaran "Batı Anadolu Kuvayı Milliyesi oluşumu ve faaliyetleri", Yrd.Doç. Dr. Günver Güneş "Aydın Kuvayı Milliyesi" ve Doç. Dr. Mevlüt Çelebi ise "İtalyanların Gözüyle Kuşadası Kuvayı Milliyesi" başlıklarında sunum yaptı.


Yunan İşgali Altında Kuşadası'nı anlatan Yrd.Doç.Dr. Şaduman Halıcı ise Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Mahmut Esat Bozkurt'un sadece Cumhuriyetin kuruluşundan önce değil Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluşu sırasında da önemli hizmetler verdiğini anlattı. Yrd.Doç. Dr. Şaduman Halıcı, büyük ilgi gören konuşmasında Avrupa'da eğitimini yarıda kesip bir geminin ambarında Türkiye'ye gelen Mahmut Esat Bozkurt'un Kuşadası cephesinde Kurtuluş Savaşı'na katıldığını ve önemli
başarılara imza attığını belirterek, aynı zamanda bir Kuva-yı Milliye kahramanı olarak Kuşadası cephesinde Mahmut Esat Bozkurt'un yaptığı çalışmaları anlattı.