İl merkezinde sabah saatlerinde başlayan etkinliklere öğleden sonra Aydın İl Kütüphanesi'nde düzenlenen protokol töreniyle devam edildi. Buradaki törenlere Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı mesut Kırcalı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, davetli ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan Aydın İl Kütüphanesi Müdürü Nemci Geboloğlu, insanların yaşamları boyunca çeşitli kütüphanelerden faydalandıklarını söyledi. Kütüphanelerin insanlardan ilgi istediğini buna karşılık insanların büyük bir ilgisizlik içinde bulunduğunu kaydeden Geboloğlu, kütüphanelerin iyileşmesi ve gelişmesinin aynı zamanda toplumların gelişmesi anlamına geldiğini ifade etti. Kütüphanelerin toplumun çeşitli kesimlerinden gelen desteklerle halka dönük hizmetlerine devam etmekte olduğunu belirten Geboloğlu, “Okullarımız ve velilerimiz 4 yıldır bize yardım ellerini uzatıyor. Kitaba, okumaya, kültüre ve en önemlisi kütüphaneye olan ilgiyi artırmak ve bu kültürü yaygın hale getirmek için uğraşıyoruz. 4 yıldır devam eden 'Türkiye Okuyor' kampanyası ülkemizde okuma alanında önemli bir atılıma neden oldu. Bu kampanyanın temelinde de hayat boyu eğitimin merkezi olan kütüphaneler yatmaktadır. Kütüphanelerin geliştirilmesi ve eksiklerinin giderilmesi elbette kampanyanın başarıyla devam etmesi ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaktır” dedi.
Bir milletin ve devletin gelişmesi, çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşılması için eğitimin önemine değinen Vali Mustafa Malay da, eğitim seviyesi düşük olan milletlerin ilerlemesinin mümkün olamayacağını iddia etti. İnsanların yakalandıkları hastalıklardan ilaç ve tedavi yöntemleri sayesinde kurtulabildiğini belirten Malay, “İnsanlar için en büyük hastalık cehalettir. Yaşanan bütün sıkıntı ve sorunların temelinde hep cehalet yatıyor. Suçlar hep cehaletle işleniyor. Cahil insanlar çevresi ve akrabalarıyla bile geçinemiyor. Ama cehaletin ilacı yok. Bunun tek ve ucuz tedavisi okumaktır. Bilen insanla bilmeyen insan bir olmaz. Bilmek içinde okumak lazım. Tarihimizi ve kültürümüzü öğrenmek için daha fazla okumalıyız. Gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ve geri kalmış ülkeleri kıyasladığımızda ilk öne çıkan kriter eğitim düzeyleridir. Gelişmiş ülkelerde yaşayanlar ve diğer toplumlarda yaşayan aydınlar buldukları her fırsatta kitap okuyorlar. Ama biz az okuyoruz ve kütüphanelere giden az. Kütüphane ve kitap sayısı ile birlikte gelen kişi sayısını da artırmak için de çalışma yapmalıyız. Kıraathaneler kitap okuma yeridir ama bizde amacı dışında kullanılıyor. Cahil insanların yetiştirdiği çocuklar kendilerine, ailelerine ve mine zarar verir. Bunları önlemek ve dinimizin ilk emrini yerine getirebilmek ve çocuk yaştan itibaren kitap sevgisi ve okuma alışkanlığının kazandırılması için mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından törende Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından çeşitli halk oyunu gösterileri sunuldu. Düzenlenen “Kütüphane” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler Vali Malay ve protokol üyeleri tarafından ödüllendirildi. Daha sonra il kütüphanesi sergi salonunda açılan resim ve maket sergisinin gezilmesinin ardından, kutlama programı sona erdi. (iha)