Söke"ye bağlı Karakaya Köyü sınırları içerisindeki mitolojede hava ve yağmur tanrısı olarak ta bilinen ve kutsal taşı da bünyesinde barındıran Tekerlek tepe ilgi bekliyor. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), mitolojik öyküleriyle ün yapan Kutsal Taş- Tekerlek Tepe"nin tanıtılması için kampanya başlattı.
EKODOSD üyesi de olan Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü araştırmacılarından Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow"un kitabında; Stylos Manastırı"nda (Arap Avlusu) yaşayan Aziz Genç Paulos"un, İ.S. 955 yılında ölümünden kısa bir süre sonra yöreyi iyi tanıyanlardan birinin kaleme aldığı yaşam öyküsünün bir bölümünde, Miletos kentini kasıp kavuran ve bölgeyi susuz bırakan büyük bir kuraklıktan “Kuraklık ve büyük su sıkıntısı Miletos"a çok acı çektiriyordu. Çeşitli yerlerden kırktan fazla köylü burada toplandı. Bunlar Tanrıya yalvarış yürüyüşü düzenleyerek ve kutsal şarkılar söyleyerek dağ sırtına tırmandılar. Dağın bu kesimi sadece en yüksek yer değil, aynı zamanda zor tırmanılan yeriydi. Dağın doruğunda uzun zamandan bu yana kutsal kabul edilen muazzam büyüklükte bir taş görülmektedir “ şeklinde bahsedilmektedir.
Kutsal Taş ve aynı zamanda hava ve yağmur tanrısının ikematgahı olarak bilinen Beşparmak Dağları"nın zirvesindeki Tekerlek Tepe, çevresine tümüyle egemen olan ve her yerden görülebilen, yekpare görünümünde dev bir kayadan oluşuyor. Arkeolog Dr. Peschlow"a göre; Beşparmak Dağları"nın zirvesindeki bu taşın kutsallığına ilişkin olarak iki neden belirtiliyor. İnanışa göre bu taş, şifalı güce sahip olup, manastır önde gelenlerine hastalıkları iyileştirme yetisi ve hidayete ermişlik, ayrıca kutsal ruhtan esinlenme vasfı sağlamaktadır. Hacılar burada yağmur duası yaptıktan sonra, geri dönüşlerinde Aziz Paulos"un mağarasında mola vermekte ve Aziz Paulos, mucizevi bir şekilde hacıların yanlarındaki şarapları tükenmez kılarak susuzluklarını gidermektedir. Kutsal Dağ"ın zirvesinden, Bafa Gölü Tabiat Parkı, Mandalya Körfezi, Büyük Menderes Deltası, Söke, Milas, Bafa, Çavdar Köyü, Gölyaka Köyü, Selimiye, Karahayıt köyü, Danışment Köyü, Pınarcık Köyü, Serçin köyü, Köprüalan Köyü, Azap Gölü, Dilek yarımadası, Aydın dağları, Koçarlı yerleşimleri görülüyor.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, hava ve yağmur tanrısı ile kutsal taşın bulunduğu Tekerlek Tepe"nin tanıtımına büyük verdiklerini söyledi. Bölgeye dernek üyeleriyle birlikte bir gezi düzenlediklerini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Daha öncede çıktığımız zirvede ilk kez bu kadar çok uğur böceği gördük. Beşparmak Dağları"nın zirvesinde, güneye bakan kaya yarıkları içerisinde koloniler şeklinde bulunan uğur böcekleri çok ilgimizi çekti. Kaya etrafında yaptığımız araştırmada, rüzgarlı olan kuzey bölümünde hiç uğur böceği yoktu. Bütün uğur böcekleri güneye bakan kaya yarıkları içerisinde ve dağın en zirvesindeydiler. Başka hiç bir canlının yaşamadığı dağın zirvesindeki uğur böceklerinin burada toplanmasının nedenini üniversitedeki bilim adamlarına soracağız” dedi.
Tekerler Tepe"de günümüzden 9 bin yıl öncesine ait insanların izlerinin bulunduğuna dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Kültürüyle, efsaneleriyle, inançlarıyla ve mimarisiyle benzersiz olan Beşparmak Dağları, insanın kendini farklı bir gezegende hissedeceği, her an dinazorların çıkacağı hissi uyandıran esrarengiz dev kayalıkları, yüzlerce girintili çıkıntılı mağaraları, prehistorik kaya resimleri, tapınma yerleri, antik yerleşim alanları, yaban hayatı, florası, faunası ve geleneksel yaşam tarzlarını bozulmadan günümüze kadar sürdürebilen yöre insanlarının bulunduğu bir yerdir. Bu dağların korunarak kullanılması için yöre halkının mutlaka desteklenmesi gerekir. Bu da ekoturizm etkinliklerinin bölgede artırılmasıyla mümkün olacaktır. Bu tür etkinlikler yapılmadan önce de, bölge halkının bilinçlendirilmesi, belirli koruma kurallarının konulması ve bu dağlara gelenlerin bu kurallara uyması gerektiğini düşünüyoruz. Derneğimiz bu yönde çalışmalarını sürdürmektedir “ deyi konuştu.