Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne geçen yıl daveti nedeniyle tartışmalara yol açan ünlü sinemacı Emir (Nemenja) Kusturica'nın Bosna-Hersek'in Vişegrad kentindeki Osmanlı eseri tarihi Drina Köprüsü ile ilgili çekeceği film için yaptırılan taş evlerin törenine katılan imam, görevinden alınacak.

Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında 300 bine yakın insanın katledildiği, sistematik tecavüz ve soykırımların yapıldığı, tarihi eser, kütüphane, köprü ve camilerin yakıldığı bir dönemde Çetnikleri destekleyen açıklamalarda bulunan Kusturica'ya tepki, Bosna-Hersek'te devam ediyor.

Belgrad'da Mayıs 2005'te vaftiz edilerek Ortodoks olan ve "Nemenja" adını alan Kusturica, bir süre önce İvo Andriç'e Nobel ödülü kazandıran ''Drina Köprüsü'' eserini sinemaya uyarlamak için proje hazırladı. Proje kapsamında, Vişegrad kentinde bulunan ve Sokullu Mehmet Paşa'nın doğum yeri olan bu kentte yaptırdığı köprünün yakınlarına taş evlerden bir köy yapılması kararlaştırıldı.

Bu taş evlerin yapımı için bir süre önce düzenlenen törene, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Emir Kusturica ile davetlilerin yanı sıra Vişegrad'da imamlık yapan Hasan Skorupan da katıldı.

Törene dini kıyafetiyle katılan imamın, Çetniklerin marşı olarak kabul edilen ''Boje Pravde''nin çalınması sırasında esas duruşta bulunduğu görüntülerinin televizyonlarda çıkması üzerine Gorajde Müftülüğü, konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Gorajde Müftüsü Hasan Efendiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, imam Skorupan'ın temel atma törenine ''resmi kıyafetiyle'' katıldığını, bunun için kendilerine danışmadığını bildirdi.

İmam Skorupan'ın temel atma töreninde çalınan marşın dinlenmesi sırasında ''Hazır ol'' duruşunda bulunduğuna ilişkin görüntüleri de izlediğini anlatan Efendiç, ''Bu görüntüler asla kabul edilemez ve bir din adamına yakışmaz. Bizler toplumun önderiyiz, yapacağımız hareketlere, bulunacağımız yerlere çok dikkat etmeliyiz. Bu nedenle bu imam kısa sürede görevinden alınacaktır'' dedi.

-DRİNA KÖPRÜSÜ-

Sokullu Mehmet Paşa tarafından, 1571-1577 yılları arasında Mimar Sinan'a doğum yeri olan Vişegrad'da inşa ettirilen ve ''Mehmed Paşa Köprüsü'' olarak da bilinen Drina Köprüsü, genişliği ve zarafetiyle görenleri büyülüyor. Bosna-Hersek'in ''ulusal anıtı'' olarak da bilinen köprü, savaş zamanında üzerinde işlenen katliamlarla sıkça gündeme gelmişti.

''Drina Köprüsü'' eserinde, kronolojik olarak köprünün etrafında yaklaşık 4 asır boyunca yaşayan insanların kaderlerini anlatan Andriç, bütün olayların ''dilsiz tanığı'' olarak Drina Köprüsü'nü gösteriyor.