Yedioth Ahronoth gazetesine sızan plana göre Lieberman, Türkiye’yi 4 konuda vuracak planı bugün yapılacak bakanlar kurulu toplantısında hükümete sunacak. İşte Lieberman’ın Türkiye’ye karşı uygulayacağı C Planı’nın 4 ana maddesi:
 
1) Seyahat boykotu
 
Eğer plan kabul edilirse İsrail, Türkiye’ye karşı kapsamlı bir seyahat boykotu başlatacak. Hükümet, vatandaşlara çağrıda bulunup, uçuş aktarması amacıyla dahi olsa Türkiye topraklarına ayak basmamaları gerektiği konusunda uyaracak. Özellikle de Dökme Kurşun Operasyonu’nda görev yapan askerlerden Türkiye’ye gitmemeleri istenecek. İsrail, askerlerinin Türkiye’de tutuklanmasından çekiniyor.
 
2) Ermenilerle işbirliği
 
Lieberman bu ay ABD’ye yapacağı ziyaret sırasında, bu ülkedeki Ermeni lobisiyle bir dizi görüşme yapacak. İsrailli bakan, diyasporaya, Amerikan Kongresi’ndeki kulis çalışmaları konusunda destek teklif edecek. İsrail aynı zamanda, Ağrı Dağı’yla ilgili anlaşmazlık konusunda da diyasporaya yardımcı olacak.
 
3) PKK desteklenecek
 
Avigdor Lieberman’ın Türkiye’ye karşı işbirliğine gitmek istediği bir diğer odak, PKK olacak. Bakan, PKK’nın önde gelen bazı isimleriyle Avrupa’da bir araya gelecek ve ellerinin güçlenmesi doğrultusunda onlara katkı yapacak. Hatta PKK’ya silah satışı ve militanlara askeri eğitim vermek gibi seçenekler bile gündemde.
 
4) Azınlıklara eğilecekler
 
Bakan Lieberman, sadece Kürt sorununu kullanmakla kalmayacak, Türkiye’yi azınlıklar konusunda sıkıştırmak için de çalışacak. İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye’deki her türlü azınlığın durumunun kötü olduğu, devletin azınlıklar konusunda adil olmadığı gibi tezler konusunda İsrail’in tüm dünyadaki misyonlarını eğitecek ve bu görüşün çok sesli diplomatik dille yayılmasını sağlamaya çalışacak. 
hürriyet