Zeus Yunan Mitolojisi’nin en renkli ve en bilinen karakteridir. Mitolojiye göre Zeus gökyüzünün, yağmurun, şimşeğin ve bulutların tanrısıdır. Aynı zamanda hem tanrıların, hem de insanların babasıdır. Tanrılar âlemini yönetir, gökten yağdırdığı yağmur ile insanların dünyasına bereket getirir. Zeus babaların babası unvanı ile Antik Yunan medeniyetinin yerleşim alanının her yerinde kendisine adanan, kendisi ile özdeşleşen yerler vardır. Bu yerlerden birisi de Kuşadası Güzelçamlı Mahallesi’nde bulunan Zeus Mağarası’dır.

Zeus Mağarası Dilek Dağları ya da Samsun Dağı olarak adlandırılan dağın kuzey yamacında bulunur. İçinde küçük bir göl oluşumu vardır. Göl suyunun sıcaklığı güneş almadığı oldukça düşüktür. Ayrıca mağaranın güneş ışığı almaması neticesinde gölün rengi koyu ve dibi görünmemektedir. Mağarada oluşmuş küçük gölü besleyen karstik (kireçtaşının kimyasal yolla aşınması ile oluşan) özellikteki yer altı su kaynakları bulunmaktadır. Dilek Yarımadası Milli Parkı girişine yakın bir noktada bulunur. Mağara içi ve çevresi doğal yapıdadır. Herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Toprak ve taş kaplı kısa bir yoldan mağaraya ulaşılır.

Zeus Mağarası’nın bozuk ve kayalık bir girişi vardır. Nemli kayalar girişte büyük tehlike yaratmaktadır. Kireçtaşının yer altı suları tarafından aşınması ile oluşmuştur.  Mağaraya girildiğinde kayaların yapısına bakıldığında sanki göklerin tanrısı Zeus’un yüzünü görür gibi olursunuz. Mağarada bulunan gölün derinliği on ile on beş metre arasındadır. Görüntüsü ile küçük bir havuz halindedir. Maviye çalan yeşil renkli su dağdan gelen tatlı suyun ve denizden gelen tuzlu suyun karışımı ile yavan bir hal almıştır. Fazla büyük olmayan mağara aynı zamanda yarasalara ev sahipliği yapmaktadır.

Şimdi tekrar gelelim işin mitolojik kısmına. Antik Yunan Mitolojisinde her yerin, her olayın ve her şeyin bir hikâyesi vardır. Olan her şey tanrılarla ilişkilendirilir. Ege kıyıları da bu mitolojik hikâyelerden nasibini almış, birçok mitolojik hikâye buralarda geçmiştir. Zeus Mağarası’nın yakın çevresi ve Antik Yunan Medeniyetine bağlantılı olarak çeşitli hikâyeleri var. Tanrıların Tanrısı Zeus’un ve güzellik tanrıçası kızı Afrodit’in bu çevrelerde gezip vakit geçirirlerken mağara içindeki küçük gölde vakit geçirdikleri ve yıkandıkları rivayet edilir. Bu nedenle mağaranın ismi Zeus Mağarası olarak anılır.

zeus-magarasi.jpg

Başka bir mitolojik hikâyede ise Göklerin Tanrısı Zeus ile kardeşi denizlerin tanrısı Poseidon hikâyenin kahramanları olmuştur. Babaların babası Zeus kardeşi denizler tanrısı Poseidon'u kızdırdığında Poseidon elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartır. Zeus denizi altüst eden Poseidon'un gazabından kaçıp denizin sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır. Zeus burada denizin sakinleşmesini beklerken bir yandan da dinlenir ve yıkanır. Mağaraya Zeus Mağarası denmesinin bir sebebi de suyunun farklı olması, dibinin görünmemesi ve mağaranın iç kesimlerinin gizemli olmasıdır. Bir yerin gizemli olması orasının tanrısal bir yer olarak görünmesine neden olmaktadır. Gizem insanların en sevdiği hislerden birisidir. Görülmeye değer coğrafik bir oluşumdur.

“Tarihte ilk kez dram olan bir olay, bir kez daha tekrarlanırsa komedi olur.” (Karl Marx)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!