İşgaliye sorunu tüm kentlerin önemli sorunlarından birisi. Özellikle nüfus arttıkça kaldırımların küçüldüğü ve çarpık kentleşmenin yaşandığı kentlerde daha fazla sorun oluşturuyor. Kuşadası gibi turizme dayalı varlığını sürdüren kentlerde bu sorun daha da önem kazanıyor. Esnafın kaldırımları işgal etmesi, oraları kendi hakkıymış gibi görmesi sorunun giderek artmasına neden oluyor. Her ne kadar belediyeler işgaliye parası alsalar da başta gelen turistler olmak üzere o kentte yaşayanların yaşam kalitesi düşüyor. Belediyeler bu konuda çeşitli önlemler alıyorlar, ama denetim mekanizmaları sağlıklı olmayınca sonuç yeterince alınamıyor.

Bu çalışmanın en son örneğini Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel başlattı. Kuşadası Belediyesi kentte görüntü kirliliğine neden olan usulsüz işgaliyeye izin vermeme konusunda kararlı davranıyor. Her ne kadar süreç sıkıntılı ilerlese de belediyenin kararlılığı devam ediyor. Özellikle Kuşadası Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kentte bulunan esnafı tek tek dolaşarak “Sıfır İşgaliye” uygulaması hakkında bilgi veriyor. Sadece zabıta değil, Belediye Başkanı Ömer Günel’de bu çalışmalara katılarak esnafa bizzat kendisi bilgi veriyor. Bu amaçla esnafla, basınla ve ilgili tüm kişilerle toplantılar düzenliyor.  

Çalışmalar kapsamında sık sık çarşı esnafını dolaşan Başkan Ömer Günel, sıfır işgaliye ihlali yapan esnafa bizzat uyarılarda bulunuyor.  Öncelikle ceza yerine uyarı ve bilgilendirmeye önem veren Ömer Günel zamanla uygulamayı ihlal eden esnafa Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından yasal işlem uygulanacağını söylüyor. Ömer Günel, sıfır işgaliye uygulaması sayesinde kentte daha az görüntü kirliliği olacağını, Kuşadası’nı ziyaret eden turistin bu durumdan memnun kalacağını ve esnafın da bu sayede daha fazla kâr elde edeceğini özellikle vurguluyor. Umarım uygulama başarılı olur ve Kuşadası’nın kaderi olumlu yönde değişir.

Kuşadası güzel bir turizm kenti özelliği taşımaktadır. Her ne kadar son yıllarda kan kaybetmiş olsa da önümüzdeki süreçte başta “sıfır işgaliye” uygulaması gibi uygulamalarla turistler tarafından daha çok tercih edilmeye başlayacaktır. Turistler gözlerini yoran, kendilerini rahatsız eden görüntülerden hoşlanmazlar ve tekrar böyle bir yere gelmek istemezler. Eğer Kuşadası’nda turizmi eski günlerine döndürmek istiyorsak turistlerin aklında “buraya tekrar gelirim” fikrini oluşturabilmeliyiz.

Ömer Günel konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Sıfır İşgaliye uygulaması kentimizdeki görüntü kirliliğini ortadan kaldıracak. İlçemize gelen turist emin olun ki bu uygulamadan memnun olacaktır. Esnafımızın satışlarının da artacağına inanıyorum.  Tüm esnafımız bu uygulamaya uyacak. Kimseye ayrımcılık yok, bu konuda babamın oğlu olsa tanımayacağımı daha önce belirtmiştim. Sıfır işgaliye tavizsiz uygulanacak” diyerek bu konuda kararlı olduklarını göstermiştir.

Daha önce Özer Kayalı döneminde de bu türden bir uygulama başlatılmış ama başarıya ulaşamamıştı. Öyle ki bu çalışma döneminde yapılan yanlış uygulamalarla esnaf ile belediye karşı karşıya gelmiş, fiziksel saldırıya kadar işler büyümüştür. Her ne kadar dönemin belediye başkanı yoğun emek harcasa da esnafı kendi yanına çekememesinden dolayı istediği başarıyı yakalayamamıştır. Keşke o zamanki çalışma başarılı olsaydı, şimdi diğer sorunlarla uğraşılsaydı.  

Sıfır işgaliye” konusunda başarılı olmak için herkesin el ele vermesi gerekir. Yılların birikimi olan bu sorunun tek bir kişinin gayreti ile bitirilmesi mümkün değildir. Hem esnafın hem de kentte yaşayan halkın buna destek vermesi, esnaf örgütlerinin belediye ile bilgilendirici çalışmalarını artırması gerekir. Bu çalışma başarılı olursa arkasından gelecek adımın ise görüntü kirliliği yaratan tabelaların bir düzene sokulması olmalıdır. Kuşadası gibi “SİT” özelliği olan kentlere yönelik “Anıtlar Yüksek Kurulu” tarafından yapılan çalışmalar vardır. Bu türden bir çalışmanın Kuşadası’na artı değer katacağı muhakkaktır. Ama önce inanmak gerekir. Yoksa günü kurtarma çalışmalarından bir adım öne gidemeyiz.

Gelelim başta Efeler olmak üzere diğer ilçelerimize. Beş yıl önce Efeler için bu sorunu dile getirmiştim. Ama Efeler’in kurucu belediye başkanı bu konuda bir arpa boyu bile yol almadı. Artık yeni Başkan Fatih Atay’ın bu konuda adım atmasını, eski başkandan farklı olmasını bekleyeceğiz. Aslında tüm ilçelerimizde de işgal sorunu büyük. Ama özellikle Efeler ve Didim başı çekiyor. Söke ve Nazilli’yi de yabana atmamak gerekiyor. Buradaki belediye başkanları da konunun çözümüne yönelik adımlar atmalıdırlar. Yoksa koca koca kentler büyük köy özelliği taşımaya devam edeceklerdir. Bizden söylemesi.

“İnandığınız gibi yaşamazsanız, yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız.” (Hz. Ömer)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!