Kuşadası ilimizin en güzel noktalarından birisidir. Yakın zamana kadar küçük bir turizm kasabası iken günümüzde büyük bir turizm kenti yolunda hızla ilerlemektedir. Kuşadası ülkemizin turizm lokomotifi olduktan sonra bir turizm kentine dönüşmüş, ancak son yıllarda uygulanan yanlış turizm politikası nedeniyle önemli oranda kan kaybına uğramıştır. Bu süreçte turizm gelirleri önemli oranda düşmüş, kruvaziyer turizmi ile gelenlerin sayısında önemli kayıplar yaşanmış, ayrıca gelen turistler neredeyse ilçeyi görmeden Efes'e transfer edilmişlerdir.

2019 seçimlerinden sonra göreve gelen Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel yaptığı hamleler ile kruvaziyer turizmi için önemli girişimlerde bulunmuş, turizm gelirlerini eski haline getirebilmek için arka arkaya yeni uygulamaları devreye sokmuştur. Ancak 2020 Mart ayında ülkemizde etkili olan pandemi nedeniyle yapılan tüm hamleler neredeyse etkisiz kalmıştır. Pandemi nedeniyle sadece turizm değil, eğitimden ticarete, ulaşımdan inşaata kadar tüm sektörler büyük kayıplara uğramış, ilçe ekonomisi karşılanması güç kayıplar yaşamıştır.

Geçtiğimiz hafta Kuşadası sokaklarını enine boyuna dolaştık, başta Türkmen Mahallesi ve çarşı merkezinde her yer şantiye haline dönüştüğünü gördük. Özellikle turistlerin yoğun olarak kullandığı Balıkçılar Meydanı ve diğer alanlarda Kuşadasına yakışır işler yapılmaktadır.

Yıllarca ihmal edilen altyapı çalışmaları Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'in göreve geldiği tarihten itibaren hızlanmıştı. Ama pandemi döneminde yapılan altyapı ve çevre düzenlemeleri adeta son hıza ulaşmış, ilçenin çevresi baştan aşağı değişmeye başlamıştır. Bu çalışmalar aynı hızla devam eder ve pandemi süreci sona ererse Kuşadası turizmi kendini çok kısa sürede toparlayıp eski muhteşem günlerine geri dönecektir. Zaten Başkan Ömer Günel göreve geldiği günden itibaren bu yolda çalıştığını herkese göstermiş, dost düşman herkesin takdirini kazanmıştır. Bu çalışmalar sadece kent merkezi ile sınırlı kalmamış, başta Davutlar olmak üzere Güzelçamlı ve diğer kırsal mahalleler bu hizmetlerden faydalanmıştır. Elbette uzun yıllar ihmal edilmiş ilçenin kısa sürede eski haline dönmesi elbette mümkün değildir.

Bizimde oturduğumuz Türkmen Mahallesi’nde yapılan çalışmalar Büyükşehir Belediyesi ve ilgili diğer kurumlarla koordinasyon içinde yürütülmekte, böylece sürekli alt yapı çalışmasının önüne geçilmiş olmaktadır. Karayolları tarafından yapılan çevre yolu düzenlemesinde peyzaj çalışmaları Kuşadası Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Eski yerleşim yerlerinin yanı sıra yeni yerleşim yerleri oluşturulmaya ve buraların altyapısı da tamamlanmaya başlanmıştır. Adagöl alanında yapılan peyzaj çalışması ile ilçe önemli bir mesire alanı kazanmıştır. Kongre merkezi ile ilgili olarak yapılan girişimler devam etmekte olup önümüzdeki süreçte sonuç alınması beklenmektedir. Mezarlık alanında yapılan düzenlemeler takdir toplanmaktadır.

Ayrıca trafiği sakinleştirme ve tek yön uygulaması, kazı alanlarına yapılan destekler, doğal afetlerin önlenmesine yönelik çalışmalar, üretici pazarı uygulaması, çevre düzenlemeleri ve çevre temizliği adına yapılan çalışmalar, sıfır işgaliye uygulaması, plajların düzenlenmesi ve çok sayıda plaja mavi bayrak kazandırılması, Güvercinada'nın düzenlenmesi, parkların düzenlenmesi ve yenilenmesi, taksi duraklarının yenilenmesi, okulların temizliği ve dezenfekte edilmesi Kuşadası Belediyesi’nin diğer önemli çalışmalardır.

Elbette sadece teknik anlamda değil, sosyal belediyecilik anlamında da Kuşadası Belediyesi örnek çalışmalara imza atmaktadır. İzlediğimiz kadarı ile; işsizlik sorunu için İşkur ile işbirliğine gidilmesi, sanata ve sanatçıya değer verilmesi, spora destek çalışmaları, Sempozyumlar, fuar ve kongreler, pandemi süreci koruma ve destek çalışmaları, halk sağlığına yönelik diğer çalışmalar, can dostlarımız ile ilgili çalışmalar, turizm için diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği, kadınlara yönelik çalışmalar, mobil hizmet sistemi, emek atölyeleri, demokratik kitle örgütleri ile işbirliği yapılması, pandemi sürecinde esnafa ve çiftçiye destek, adamarket ve adabahçe hizmeti, atık düzenlemeleri, Altın Güvercin Festivali, çocuklara yönelik çalışmalar ile dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar Kuşadası Belediyesi’nin diğer örnek çalışmalarıdır.

Sonuç olarak Kuşadası uzun süren uykusundan uyanmış, silkelenerek belediye tüm olanakları ile yoğun tempoda çalışmaya başlamıştır. Bunun en iyi örneği ise Kuşadası Belediyesi bütçesinin kendisinden çok büyük Efeler Belediyesi bütçesini geride bırakmasıdır. Kent adeta şantiyeye dönüşmüş durumdadır. Yakın zamanda kent estetiğin yapılanlar ile, Kuşadası yeniden turizmin başkenti olacaktır.

"Ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok talihli olursunuz." (David Thomas)