Pygela antik kenti, Aydın ili, Kuşadası ilçesinin 3 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Antik devirlerde burası muhtemelen liman olarak kullanılmıştır. Günümüzde bu limanın olduğu bölge turistik plaj olarak kullanılmaktadır. Günümüze kadar ulaşan bir yapı yoktur. Liman ve çevresi le ilgili çeşitli efsaneler bulunmaktadır. En önemli efsaneye göre Pygela, Truva savaşları sırasında yorulan askerlerin dinlenmesi ve sürekli kürek çeken askerlerin oturmaktan dolayı oluşan yaraların iyileşmesi ve gemilerini onarması amacıyla Agamemnon tarafından kurulmuştur. Agamemnon’un askerleri daha sonra alınmak üzere buraya bırakılmışlar ve bu kenti kurmuşlardır. Şehirdeki şifalı sular askerlerin kısa sürede sağlıklarına kavuşmasına yardımcı olduğu çeşitli yazarlar tarafından doğrulanmıştır.

 

Pygale kentinin adı ilk olarak meşhur tarihçi Strabon’ un antik Anadolu coğrafyasını konu alan “Geographika” adlı kitabında rastlanılmaktadır. Strabon zamanındaki inanca göre, Truva Savaşı sonunda kaba etlerine hastalık bulaşan meşhur komutan Agamemnon’un askerlerine bazı kâhinler burada tedavi edilerek iyileşebileceklerini tavsiye etmişler ve bunun üzerine Agamemnon’un ve askerleri burada bir süre kalıp tedavi olmuşlar ve antik bir kent kurmuşlardır. Antik Yunan dilinde kalça anlamına gelen “Pyge“ ismi kente verilmiş ve Pygale olarak anılmaya başlanmıştır. Burada yapılan arkeolojik araştırmalarda elde edilen bulgular kent tarihinin Eski Tunç Çağı’ndan Bizans Dönemine kadar kesintisiz bir liman kenti olarak devam ettiğini doğrulamaktadır. Bu da kentin Truva Savaşı’ndan sonra kurulduğunun kanıtıdır.

 

Pygela kenti içinde bulunduğu çağda Attika Delos Birliği’nin üyelerindendir. Strabon’a göre; kasaba özelliğine sahip Pygela’da Artemis Munykhia Tapınağı bulunmaktaysa da günümüzde bu yapıdan herhangi bir unsur görülmemektedir. Yapılan araştırmalar Pygela’da yerleşimin Protogeometrik Döneme (Yunan sanatının ilk anıtsal yapıların görüldüğü dönem)kadar uzandığını ortaya koymaktadır; ancak Tümülüs adı ile bilinen yapı dışında başka bir kalıntı mevcut değildir.

Kurulduğu dönemde sağlık merkezi olarak kurulan Pygela İlerleyen dönemlerde tüm bölgeyi eline geçiren Büyük İskender ‘in askerlerinin de dinlence ve eğlence merkezi olmuştur. Kazılar sırasında Hellenistik döneme ait birkaç sur duvarı bulunduysa da kentin kurulduğu zamana ait bir bulguya ulaşmak mümkün olmamıştır. Civardaki bazı kaya mezarlarının o dönemden kalmış olabileceği düşünülmektedir. Bu yerleşim bazı kaynaklar tarafından dünyanın ilk sağlık şehri olarak kabul edilmektedir.

Pygela kentinde yapılan kazılar sonucu elde edilen bulgulara göre kentte bulunan tarihi yerleşim alanı plajın güney sınırını kaplayan tepenin üzerindedir. Roma ve Bizans dönemlerinde kentin yerleşim yerinin bugün Kuştur Tatil Köyü’nün bulunduğu düzlükte yer almıştır. Geç Roma ve Bizans dönemlerinde, koyun kenarındaki limanın çevresinde yoğun nüfuslu bir mahallenin varlığıyla ilgili bilgilere de ulaşılmıştır. Pygela’da bir antik kentte bulunması gereken tiyatro, stadyum, hatta büyük cadde kalıntısı yoktur. Bu da yerleşimin küçük bir yer olduğu izlenimini vermektedir. Deniz içinde kalan bölümde ise Bizans Dönemine ait üç nefli bir kilisenin de varlığı belirlenmiştir.

Pygela, Ege Denizi’ne uzanan bir burun üzerinde ve manzarasıyla, doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Burası eski içmeler bölgesi diye de anılmaktadır. Kentin bulunduğu kıyılar günümüzde de çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Günümüzde bataklık görünümündeki alan, Pygela’nın limanı ve gemi bakım yeriydi. Yöre güzel plajıyla şimdi de Kuşadası’nın cazip ziyaret noktalarından biri, ziyaretçiler ayrıca antik kalıntılar eşliğinde Ege’yle buluşma olanağı yakalamaktadır. Son yapılan düzenlemeler ile bataklık halinde olan bölge eskiden olduğu gibi denizle bağlantılı bir göl haline getirilmiş, yapılan çevre düzenlemelerle mesire alanı özelliği kazanmıştır.

Tarih; okuyana, kendi gözünün görme derecesine göre, yol gösteren bir kılavuzdur. (Rousseau)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA