İnşaatı tamamlanan ve birkaç ay içerisinde tamamlanacak Kuşadası Efes Kongre Merkezini gezerek son durumu hakkında bilgi alan Bakan Günay, projenin sadece Kuşadası, İzmir ve Aydın’ın değil tüm Ege’nin kaderini değiştirecek nitelikte olduğunu söyledi.

Program dışı olarak geldiği Kuşadası’nda ilk olarak Kuşadası- Efe Kongre Merkezini ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı, Aydın Valisi Kerem Al, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Murat Saraç, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Adem Testici, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Metin Akar ve kongre merkezini işleten KOMER isimli şirketin Genel Müdürü Cemil Baykal karşıladı.

Kongre Merkezinin kapı ve pencerelerinin bir hafta sonra takılmaya başlanacağını anlatan KOMER Genel Müdürü Cemil Baykal, fuar alanı ile iki oditoryumun aküstik ile ilgili ahşap ve kumaşlarının imalatta olduğunu, birkaç hafta içerisinde montajlarının yapılacağını söyledi. Çevre düzenlemesi ile ilgili Kuşadası Belediyesi ve Orman Bakanlığının karşılıksız destek vereceğini ve çalışmaların ekim ayı sonuna kadar tamamlanacağını ifade eden Cemil Baykal, Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin ibadet edebileceği küçük birer ibadethane oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Kongre merkezini gezen ve Genel Müdür Cemil Baykal’dan son durumla ilgili ayrıntılı bilgi alan Bakan Günay, çevre düzeni ve montaj çalışmalarının üç ay içerisinde tamamlanacağını öğrendiğinde duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Efes Kongre Merkezi’nin üç ay içerisinde kesin tamamlanacağı bilgisini alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kasım ayı başında planlanan açılış ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi verdiklerini ve başbakanın açılışı programına alacağını söyledi. Kongre Merkezinin İzmir’in aday olduğu Expo için de büyük önem taşıdığını anlatan Günay, “Ben Expo’nun sadece İzmir’i ilgilendirmediğini, tüm Ege Bölgesi’ni hatta Yunanistan’ı da kapsayacak şekilde tüm Ege’yi ilgilendiren önemli bir olay olarak görüyorum. Bu nedenle Efes Kongre Merkezinin Expo açısından değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kuşadası Efes Kongre Merkezi’ne 14. kez geldiğini hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah 15. gelişimde açılışı yapacağız. Burada çok hızlı yol alarak, birkaç yıl içerisinde Ege’nin ve Türkiye’nin en büyük kongre ve kültür turizmine büyük bir eser kazandıracağız. Uzun zamandır çok yoğun bir çalışma var. Son zamanlarda hızlandık. Biz de elimizden geldiği kadar bakanlık olarak katkımızı artırıyoruz. Türkiye’de turizm bir yerlere geldi ama bizim turizmi deniz turizminin ötesine, başka alanlara taşımamız gerekiyor. Kongre turizmi, en verimli, turizmde etki alanı yüksek olanlardan bir tanesidir. Çünkü kongre turizmi için gelenler, kendi meslek gruplarında seçkin ve etkili tanıtım yapıyor. Binlerce sözü dinlenir insanın tanıtımı önemli. Bu nedenle ben bu merkezin büyük bir sıçrama yapacağını ve Ege Bölgesi için büyük atılım olacağını düşünüyorum. 29 Ekim 2012 gibi bir tarih var ama 15 gün sarkabilir. Sayın Başbakanımıza açılışla ilgili bir program yapmasını arz ettik. Kasım ayı içerisinde açılışı gerçekleştireceğiz. Çevre düzeni konusunda belediye ve özel idarenin çabaları var. İnşallah kasım ayı içerisinde bitmiş bir kongre merkezi önünde toplanırız. Bu merkez Ege’nin ve Türkiye’nin tanıtımına da büyük katkı sağlayacaktır. Bir Ege projesi olan Expo süreci için de en önemli ve temel altyapılardan birini tamamlamış olacağız.”

PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 250 MİLYON LİRAYI AŞIYOR

Otel, sosyal tesisler, villalar, safari park gibi farklı bölümlerin yer alacağı Kongre Vadisi projesinin sadece ilk bölümünü oluşturan Kongre Merkezi'nin birinci kısmı 35 milyon YTL'ye malolacak. Kuşadası turizmini canlandırması ve büyük bir ekonomik potansiyel yapması hedeflenen KOMER'in inşaatı devam ediyor. 1-10 Kasım tarihleri arasında ilk bölümü oluşturan Kongre Merkezinin inşaatı tamamlanacak. İkinci bölümde ise sosyal tesisler, yemek üniteleri, amfi tiyatro ve villalar, üçüncü bölümde 600 odalı otel, dördüncü bölümde de safari park yer alıyor. Projenin toplam maliyeti 250 milyon TL'yi aşıyor. Kuşadası Belediyesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Uluslararası Kongre Tesisleri İşletmeciliği Şirketi (UKTAŞ), Aydın Özel İdaresi, Kuşadası Ticaret Odası, LİMAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Peninsula Turizm'in sahibi Tevfik Bağcı ve bazı turistik tesislerin ortak olduğu Kuşadası Kongre Vadisi şirketi KOMER, Avrupa'nın en büyük kongre merkezi projesi olarak tasarlandı.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png