Bazen çok iyi işler yapılır, ama arkası gelmez. İşte Kuşadası’nda temeli 2005 yılında atılan ve inşaatında toplam 30.000,00 m³ beton kullanılan Efes Kongre Merkezi üzülerek söylüyoruz ki arkası gelmeyen işlerden birisi olmuştur.

Ülkemizde aynı anda 10 bin kişinin etkinlik yapabileceği başka bir kongre merkezi yoktur. Avrupa'da ise ilk üçte yer alan bir kongre merkezidir. Elimizde böyle bir değer varken, bu değeri içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde verimli kullanıp Kuşadası’na değer katabilseydik ne güzel olurdu.

Efes Kongre Merkezinde; 2 bin 700 kişilik büyük oditoryum, 745 kişilik alt kat oditoryum, üçe bölünebilen 800 kişilik toplantı salonu, ikiye bölünebilen 400 kişilik toplantı salonu, 33 adet 45 ile 800 kişi kapasiteye sahip toplantı odaları, toplam 6 bin 500 metrekareye yaklaşan açık teras alanları ile birlikte 8 bin kişilik yemek kapasitesi, ana salonu 2 bin 780 metrekare, bağlı iki fuayesiyle toplam 4 bin 415 metrekare kapalı ve 3 bin metrekare açık alanı ile bölge ihtisas fuarlarına ev sahipliği yapabilecek sergi alanları bulunuyor. Bu özellikleri ile ülkemizin olduğu kadar ilimizin de en önemli yatırımlarından birisidir.

Kuşadası ilçesinde temeli 2005’te atılan ve 120 milyon dolara mal olan Efes Kongre Merkezi 2013 yılında tamamlanmıştı. Günümüzün parası ile 1 milyar liradan fazla para harcanan Avrupa’nın üçüncü, ülkenin ise en büyük kongre merkezi olan Efes Kongre Merkezi (KOMER) ne yazık ki üç yıldır çürümeye bırakılmış durumda.

Efes Kongre Merkezi, turizmi 12 aya yaymak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Aydın Valiliği, Kuşadası Belediyesi ve özel sektörden yatırımcılar tarafından kuruldu. Açılışı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan merkez, TÜRSAB’ın maddi sıkıntı içinde olması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ise yönetimden çekilmesi sonrası 2018’de kaderine terk edildi. Büyük hayallerle açılan merkez, çürüyen tesis konumuna geldi.

Büyük hayallerle açılan merkezin, bu hali ile çürüyen tesis konumunda olması herkes için büyük üzüntü kaynağı olmalı. Kuşadası ilçesinin dinamikleri merkezin bir an önce aktif hale gelmesi ve göz göre göre çürümesine izin verilmemesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve sorumluluğu bulunanların elini taşın altına sokmasını istiyor.

Konu ile ilgili olarak Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Efes Kongre Merkezi’nin en kısa sürede tekrar faaliyete geçmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel; “KOMER için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Daha önce KOMER'i kent ekonomisine kazandırmak amacıyla hazırlattığımız bir projeyi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eski Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ile paylaşmıştık. Projemize TÜRSAB çok büyük destek vermişti. Ancak daha sonra sonuç alamadık” dedi.

Başkan Ömer Günel, ayrıca: “Efes Kongre Merkezi’nin yeniden faaliyete geçmesi için 18 Ekim’de yapılacak genel kurul öncesi tüm paydaşların yer aldığı bir işletme şirketi kurmamız gerekiyor. Ancak bu konuyla ilgili Kuşadası’ndaki herkes taşın altına elini koymalı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB da işletme şirketine desteğini esirgememeli.”

Ayrıca konu iki yıl önce yine Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tarafından gündeme getirilmişti. O günlerde Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel bir yandan, diğer yandan da Kuşadası Ticaret Odası’nın yaptığı girişimlerle yeniden aktif hale getirilmesi için büyük çaba sarf edilen Kuşadası Efes Kongre Merkezinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Aydın Valisi Hüseyin Aksoy devreye girmesi sağlanmıştı. Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Tacettin Özden, kongre merkezini işleten KOMER’in ortakları ve yöneticileriyle birlikte Kuşadası Efes Kongre Merkezini ziyaret eden Vali Aksoy, yaptığı incelemenin ardından yetkililerden son durum hakkında bilgi aldı ve sorunların çözülüp aktif hale getirilmesi için çözüm önerilerini dinlemişti.

O sunum yapılırken Vali Aksoy’un yüz milyon dolarlık yatırım olan Avrupa’nın sayılı kongre merkezleri arasında yer alan dev tesiste inceleme sırasında , elektrikler kesik olduğu için kendisine led lambalar eşliğinde sunum ve açıklamalar yapılması da dikkat çekmişti. Ama o günden bu güne bir sonuç alınamadı.

Efes Kongre Merkezinin çürümeye başlaması konusu yakın zamanda Meclis gündemine de taşınmıştı. Soru önergesi veren CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan, konu ile ilgili olarak şu soruları yanıtlamasını istedi: “TÜRSAB’a ait olan bu tesisin rehabilitasyonu sağlanarak, tekrar hizmete açılması düşünülmekte midir? Bakanlığınızın bu yöndeki son çalışmaları nelerdir?”

Sonuç olarak elimizde önemli bir değer var ama biz bu değerden fayda sağlayamıyoruz. Turizmin kan kaybettiği, pandemi nedeniyle zor günler geçiren Kuşadası için bu merkezin bir an önce aktif hale gelmesi gerekiyor. Bunun için kim elinden ne geliyorsa yapmalıdır. Sorumluluğu olupta yerine getirmeyen kim olursa başta Kuşadası halkı olmak üzere milletimize ihanet ediyor demektir.

"Yalnız yaptıklarınızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz.” (Moliere)