Kuşadası Belediyesi mart ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Denetim komisyonu ve faaliyet raporları ile Uydukent konusundaki gündem maddeleri cuma günü yapılacak ikinci olağan toplantıya bırakıldı. Komisyon seçimlerinin de yapıldığı belediye meclisi toplantısında, Kuşadası’nın halihazır haritasının hazırlanması, jeotermal ile ilgili şirket kurulması ve ilköğretim okulu yapımı için yer tahsisi gibi önemli konular görüşüldü.
Dokuz gündem maddeli toplantının ilk maddesinde Belediye Başkanı M. Esat Altungün toplantının açılışını gerçekleştirirken, toplantıya katılmayan DSP’li belediye meclisi üyesi Fahri Pancar ile ilgili mazeret dilekçesi oylandı ve DSP grubundan 5 ret oyuna karşılık 20 oyla kabul edildi. Daha sonra toplantı gündeme alınması için önergeler okundu ve 6 ek madde oy birliği ile kabul edildi.
İkinci maddede görüşülen bir önceki meclis tutanağı oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra başkanlıktan gelen konuların görüşüldüğü üçüncü maddeye geçildi. Üçüncü maddenin birinci bendinde yer alan faaliyet raporunun görüşülmesi ile ikinci bendinde bulunan denetim kurulu raporunun görüşülmesi konuları, belediye meclisinin Cuma günü saat 10.00’da yapılması kararlaştırılan olağan toplantısında görüşülesi oy birliği ile kabul edildi. Üçüncü maddenin üçüncü bendinde yer alan Beşiktaşlılar Derneği’nin talebi ise sağlık ve güzelleştirme komisyonu ile imar komisyonuna oybirliği ile havale edildi.
Ardından müdürlüklerden gelen konuların görüşüldüğü dördüncü maddeye geçildi. Dördüncü maddenin birinci bendinde 1. ve 2. meclis başkan vekillerinin seçimi yapıldı. Ahmet Kireç birinci, Zekeriya Tünk ikinci meclis başkan vekili olurken, 15’er oy aldılar. 10’ar oy ise boş çıktı. Dördüncü maddenin ikinci bendinde gerçekleştirilen meclis katibi seçimlerinde ise 18 oy alan Yusuf Emik ve Zekeriya Tünk asil üyeliklere seçilirken, 16 oy alan Murat Saraç ve Çetin Balatlıoğlu ise yedek üyeliklere seçildiler. Ardından encümen seçimini kapsayan dördüncü maddenin üçüncü bendine geçildi. Yapılan oylamada; Adem Testici ve Mehmet Bademci Encümen üyesi seçildi. Dördüncü maddenin dördüncü bendinde ise ihtisas komisyonları seçimi gerçekleştirildi. İlk olarak plan ve bütçe komisyonunun seçimleri yapıldı. Ahmet Kireç, Murat Saraç, Fahri Pancar, Ömer Günel, ve Yusuf Emik, 5 ret, 1 çekimser oya karşılık 19 oyla plan ve bütçe komisyonuna seçildi. Leziz Uyanık, Ahmet Kireç, Erdoğan Elçi, Hüseyin Güneş ve Fahri Pancar, 5 ret, 1 çekimser oya karşılık 19 oyla imar komisyonuna, Adem Testici, Ahmet Gökalp, Mustafa Sarıoğlu, Hüseyin Güneş ve Mehmet Bademci oybirliği ile tarife komisyonuna seçildi. Erdoğan Elçi, Behçet alp, Yusuf Emik, Zekeriya Tünk ve Ömer Günel’in oybirliği ile hukuk komisyonuna seçilmesinin ardından, sağlık ve güzelleştirme komisyonuna; Ahmet Gökalp, Muşti Demiroğlu, Hüseyin Güneş, Çetin Balatlıoğlu ve Yusuf Emik seçildi.
Dördüncü maddenin beşinci bendinde Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne; Murat Saraç, Zekeriya Tünk ve Yusuf Emik asil üye olarak seçilirken, Leziz Uyanık, Adem Testici ve Ahmet Kireç yedek üye seçildi. Dördüncü maddenin altıncı bendinde Kuş-Atak Belediyeler Birliğine; Leziz Uyanık, Zekeriya Tünk, Çetin Balatlıoğlu, Hüseyin Güneş, Ahmet Kireç ve Mehmet Bademci, dördüncü maddenin yedinci bendinde Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliğine; Leziz Uyanık, Yusuf Emik, Murat Saraç ve Mehmet Bademci üye olarak seçildi. Dördüncü maddenin sekizinci bendinde yapılan seçimlerde ise Leziz Uyanık ve Mehmet Bademci, Aydın İli Afet Acil Yardım ve Kurtarma Birliği üyesi seçilirken, dördüncü maddenin dokuzuncu bendinde Murat Saraç ve Erdoğan Elçi Tarihi Kentler Birliği üyeliğine seçildi.
Dördüncü maddenin on üçüncü bendinde halihazır harita yapım işinin ihalesi görüşüldü. 1 Eylül 2010 tarihinde alınan halihazır harita yapımının İller Bankası kanalıyla yapımı ile ilgili karar iptal edilirken, halihazır harita alım işinin ihaleye çıkarılması ve bu konuda belediye başkanına yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi.
Yine dördüncü madde içerisinde görüşülen 11 yeni imar plan tadilatı oybirliği ile imar komisyonuna havale edilirken, Çarşamba Pazar yeri tezgâh ücretleri dördüncü maddenin on dördüncü bendinde belirlendi. Buna göre geçen yılki ücretlendirme aynen kabul edilerek, tekstil tezgâhların metrekaresi için bin lira, diğer tezgâhların metrekaresi ise 500 lira olarak belirlendi. Plajlardeki şemsiye ve şezlong ücretleri ise dördüncü maddenin on beşinci bendinde görüşüldü. Geçen yılkı ücretler korunarak, şemsiye ve şezlong fiyatları 5 lira olarak belirlenirken, sahil sitelerindeki ecri misil uygulamaları için fiyatlar 60 lira olarak belirlendi.
Gündemin önemli konularından biri de yine dördüncü maddenin yirminci bendinde görüşüldü. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda Hacıfeyzullah Mahallesi Baklakuyu mevkiindeki belediyeye ait 3 bin 278 metrekarelik arsanın, İl Özel İdaresi tarafından 24 derslikli ilköğretim okulu yapılması amacıyla iz bedel karşılığında devredilmesi oybirliği ile kabul edildi.
Dördüncü maddenin yirmi birinci bendinde ise Jeotermal ile ilgili şirket kurulması konusu görüşüldü. Bu konuda bilgi veren Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Davutlar’daki buluna jeotermal kaynağı ile ilgili ihaleyi Davutlar Belediyesi’nin kazandığını belirterek, Davutlar Belediyesi’nin yüzde 50, Kuşadası ve Güzelçamlı Belediyeleri ile il Özel İdaresi’nin yüzde 15’er ve turizmci Tevfik Bağcı’nın yüzde 5 oranında hisse sahibi olacağı bir şirket kurulacağını açıkladı. 500 bin lira sermayeli şirketin kurulması ve ortak olunması için yapılan oylama oybirliği ile kabul edildi.
Daha sonra komisyonlara havale edilen konuların görüşüldüğü beşinci maddeye geçildi. İmar komisyonuna havale edilen konuların ele alındığı beşinci maddenin ilk bendinde çevre yolu üzerindeki 16, 48 hektarlık düşük yoğunluklu bölgede imarın hektar başına 450 kişi düşecek şekilde yüksek yoğunluklu olarak değiştirilmesi 2 çekimser oya karşılık 23 oyla kabul edildi.
Aynı madde içerisinde görüşülen Uydukent hakkında bilgi veren Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Uydukent’te meclis olarak bir irade ortaya koyduklarını belirterek, konut sayısının 2 bin 500’e düşürüldüğünü hatırlattı. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile 1/5000 ölçekli nazım imar planında değişiklikler yaptıklarını da anlatan Altungün, “Ancak çevre sakinlerinden bazıları dava açtı ve aydın Bölge İdare Mahkemesi inşaatlarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ama bu süreçte Uydukent epey yol aldı. Kredi sorunu çözüldü ve inşaatlar ilerledi” dedi. Bunun üzerine bazı meclis üyelerinin önerisiyle bu konunun Cuma günü yapılacak ikinci meclis toplantısına ertelenmesi, bu arada imar komisyonu ile tüm meclis üyelerinin yanı sıra belediyenin ve davacıların avukatlarının da katılımıyla bir toplantı yapılarak hukuksal çözüm bulunması doğrultusunda oybirliği ile karar alındı.
Faaliyet raporu ile denetim komisyonu raporlarının yanı sıra Uydukent’in de görüşüleceği Kuşadası Belediye Meclisi mart ayı ikinci olağan toplantısının, 9 nisan Cuma günü saat 10.00’da tekrar toplanması kararlaştırıldı.