Birincisi 2018 Yılında "Yerel Yazarlar Şenliği" olarak tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nda gerçekleşen şenliğin bu yıl üçüncüsü gerçekleşiyor. İlk olarak 2018 yılında Kuşadası’nda yaşayan ve en az bir kitabı bulunan otuza yakın yazarın katıldığı şenlikte imza etkinlikleri, yazarlar ile söyleşiler ve müzik dinletileri vardı. Şenlik dört düzenleme kurulu üyesi ve Kuşadası Belediyesi'nin desteği ile gerçekleşmişti.

Bu şenlikte yer alan yazarların ortak kararı ile şenliğin ismi "Kuşadası Yazarlar Şenliği" olarak değiştirilip geleneksel hale getirildi. Ayrıca aynı toplantıda alınan karar gereği "Kuşadası Yazarlar Platformu" (KUYAP) kuruldu. Kentin kültür sanatına katkıda bulunmak, Kuşadası'nı kültür ve sanat merkezi yapmak, yazarları desteklemek amacı ile kurulan platform her yıl yenilenen seçimlerle belirlenen üç yürütme kurulu üyesi tarafından yönetiliyor. Ayrıca KUYAP hiç bir siyasi parti, merkezi yönetim birimi ve belediyenin güdümünde olmayıp, tamamen bağımsız ve gönüllülük esası ile çalışan bir oluşum olarak göze çarpıyor. Düzenledikleri şenlik ve etkinlikler için herhangi kurum ve kişiden maddi bir destekte almıyorlar.

Geçen yıl gerçekleşen Kuşadası 2. Yazarlar Şenliği bu yıl olduğu gibi Atatürk Heykeli önündeki alanda gerçekleşmişti. Alınan karar gereği artık ismi de "Kuşadası Yazarlar Şenliği" olmuştu. Bu şenlikte de otuza yakın yazarın katılımı ile imza etkinlikleri, söyleşiler ve müzik dinletileri gerçekleştirildi. Ayrıca KUYAP üyeleri tarafından çok sayıdaki etkinlik süreç içerisinde İbramaki Sanat Galerisi ile Kuakmer'de gerçekleştirildi.

Bu yıl gerçekleşen Kuşadası 3. Yazarlar Şenliği salgın hastalık ortamı nedeniyle otuzu aşkın yazarın katılımı ile sadece imza etkinliği ve müzik dinletisi etkinlikleri olarak gerçekleşiyor. Şenliğin açılışını Kuşadası Belediyesi Başkan Yardımcısı Tibet Özer ile KUYAP Dönem Sözcüsü Mesut Kara gerçekleştirdi.

Müzik dinletisini yine gönüllülük esası çerçevesinde Kömür Karası Müzik Grubu, Okan Atagül gerçekleştiriyor. Pandemi nedeniyle söyleşi etkinlikleri yapılamayan şenliğe halkın ilgisi fazla olsa da kitap satışları ilgiye oranla düşük kalıyor. KUYAP tarafından düzenlenen ve artık gelenekselleşen şenliğe Kuşadası Belediyesi önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda destek veriyor. Özellikle standların ve afişlerini hazırlanması görevini Kuşadası Belediyesi üstleniyor. Kuşadası Belediyesi’nin yazarlar şenliğine bu desteği yerel kültüre yaptığı katkı açısından oldukça önemli ve gereklidir.

Kuşadası Belediyesi kültür ve sanata verdiği destekler ile "Gerçek sanat dostu" olduğunu herkese gösteriyor. Elbette sadece bu şenlik değil, çok sayıda şenliğe, kültür sanat etkinliğine ve sanat eğitimine desteğini sürdürüyor. Kuşadası’nda oldukça başarılı çalışmalar olan İbramaki ve Kuakmer örneklerinde olduğu gibi önümüzdeki süreçte restore edilecek olan tarihi yapıların da kültür sanat ağırlıklı kullanımını planlıyorlar. Öncelikle ilimizin en büyük belediyesi olan Efeler Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin Kuşadası Belediyesi'ni örnek alıp "gerçek sanat dostu" belediye olmalarını istiyoruz. Böylece ilimizin tarihte olduğu gibi kültür ve sanat merkezi olması mümkün olacaktır.

Son olarak bu şenliğin oluşumuna destek veren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e, KUYAP yürütme kurulunda görev alarak büyük özveri ile çalışan Mesut Kara, İsmail Tezgel, Tümay Leblebici'ye ve belediye ile KUYAP arasındaki ilişkiyi yürüten Ese Katrancı'ya teşekkür ederiz. Bu tür kültür ve sanat etkinliklerinin devamı dileği ile.

"İlim külliyi, tarih cüziyi sanat da mümkünü bildirir." (Aristotales)