Twitter ve Facebook dünyanın en büyük iki sosyal ağı. Mikroblog servisi Twitter ve gerçek anlamda bir sosyal ağ olan Twitter'ın yolları kesişiyor gibi görünse de aslında kullanım amaçları ve yolları çok çok farklı. Twitter ile kullanıcılar popüler figürler ile daha yakın ve rahat bir şekilde iletişim içinde bulunabilirken Facebook ise daha yoğun olarak yakın arkadaşlar arasındaki bağı sağlıyor.

Yüzmilyonlarca kişinin aktif olarak kullandığı Twitter ve Facebook için onlarca üçüncü parti uygulama geliştiriliyor ve bu uygulamaları geliştiren kişiler mümkün olduğunca bu iki devin yolunda bulunmuyor. Bundan ziyade "komşuda pişer, bize de düşer" mantığıyla hareket eden uygulama geliştiricilerin kötü anıları var konuyla ilgili. Örneğin Twitter ve Facebook'a mobil erişim uygulamaları geliştiren firmalar, resmi Twitter ve Facebook mobil uygulamaları ortaya çıkınca bir bir döküldüler haliyle.

Geçtiğimiz günlerde Twitter'ın geliştirici konferansında konuşan platform yöneticisi Ryan Sarver artık geliştiricilerin Twitter istemci uygulamaları yapmasını istemediklerini açıkça dile getirdi. Instagram ve Foursquare gibi uygulamaların kullanıcı kaydı yaparken Twitter API'si ile yapmaları ise tabii ki Twitter'ın işine geliyor.

Ryan Sarver üçüncü parti uygulama geliştiricilerine Twitter istemcisi ve benzeri tarzda uygulamalar yapmamalarını, bunun kullanıcılara Twitter'ın yaşattığından daha farklı bir kullanıcı deneyimi yaşatacağını ve firmaya zarar vereceğini belirtti. Geçtiğimiz hafta benzer nedenlerden ve kullanıcı gizliliği ihlallerinden dolayı Twitter pek çok uygulamanın erişimini kesmişti.