Tıp Laboratuvarları Derneği (TIPLAB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından serbest diş hekimlerinden hizmet alımı konusu değerlendirilirken, muayenehaneler, laboratuvarlar ve polikliniklerden hizmet alınmasının kabul edilmesi, sağlık kuruluşları profili tamamlanarak, ayrım yapılmaması gerektiğini kaydetti.

TIPLAB Yönetim Kurulu'ndan SGK'nın diş hekimleri ve muayenehanelerden de hizmet alınmasına ilişkin çalışmaları konusunda yapılan açıklamada, SGK'nın, belirli kalite standardına uyan tüm sağlık kuruluşlarıyla ayrım yapmadan sözleşme yapmasının gerekli olduğu belirtildi.

Bunun vatandaşların seçme hakkını genişleteceği, hastane kuyruklarını azaltacağı, ayaktan sağlık hizmetlerinin daha düşük maliyetli olması nedeniyle SGK ve devletin giderlerini düşüreceği kaydedilen açıklamada, maliyet farkı alınmasının da serbest bırakılması talep edildi.

SGK'nın, sunulan hizmet için özel ve kamu kuruluşları arasında herhangi bir ayrım yapmadan aynı bedeli ödediği, özel kuruluşların ek bir fark alma hakkının ise bir üst sınırı olduğu aktarılan açıklamada, bu uygulamanın sıkıntılara neden olduğu öne sürüldü. Kamu sağlık kurumları ile özel sağlık kurumları arasındaki maliyet farkının yüzde 30-90 oranında değil, yüzde 120-160 arasında bulunduğu belirtilen açıklamada, özel kuruluşlar için getirilen yüzde 30-90 arasındaki fark alabilme kısıtlamasının gerçekçi olmadığı belirtildi.

Açıklamada, ''Diş hekimlerinden SGK tarafından hizmet alınması değerlendirilirken, muayenehaneler, laboratuvarlar ve polikliniklerden hizmet alınması da kabul edilmeli, sağlık kuruluşları profili tamamlanmalı, ayrım yapılmamalıdır. Özel kuruluşların, kendi maliyetlerine göre fark alabilmeleri konusundaki anlamsız sınırlama kaldırılmalı ve fark serbest bırakılmalıdır. Tamamlayıcı sigorta, vatandaşa da cazip gelecek ve tabanda da yayılabilecek koşullarla düzenlenerek çıkarılmalıdır'' denildi.