Nazilli Ticaret Odası, yörenin en önemli ürünlerinden biri olan kuru incirle ilgili işletmelerin depolama sorunlarının çözümü için işletmecilerle, İl Tarım Müdürlüğü yetkililerini bir araya getirdi.
Nazilli Ticaret Odası tarafından Nazilli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneğinde(NASİAD) gerçekleştirilen toplantıya Nazilli İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Sabri Topuçar ve Kuru incir işletmecilerin katıldığı toplantıya konuşmacı olarak katılan İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, Kontrol Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu, Gıda Kontrol Yardımcısı Ramazan Toptimur, Mühendisler Seval Ünalan ve Ümmü Çevikbaş, kuru incirle ilgili sorunları değerlendirdiler.
NASİAD Binasında gerçekleştirilen “2010 yılı sezonu kuru incir depolama ve işleme tesislerinin sorunları ve çözüm önerileri” konulu toplantıda ilk konuşmayı yapan Nazilli Ticaret Odası Başkanı A.Gültekin Kılınç, kuru incir ticareti ve ihracatının, bölgedeki yerli ürün ticaretinin en önemli unsuru olduğunu ifade ederek; “Dünyada ve Avrupa"da Kuru incire olan talep her geçen yıl daha artmakta ve incirin faydaları birçok araştırmaya konu olmuştur. Ancak maalesef bu güne kadar yapılan toplantı, seminer ve bilgilendirme faaliyetlerine rağmen bu değerli ürünümüzle ilgili saklama ve işleme koşullarını mevzuatın istediği seviyede yaptığımız söylenemez. Sonuçta bahse konu ürün bir gıda maddesi olduğundan ve bu durum sağlımızı da yakından ilgilendirdiğinden konunun önemi bir kat daha artmaktadır. Özellikle odamıza kayıtlı gıda işletmelerinin gıda kodeksine uygun şartlarda üretim ve depolama yapmaları için bu güne kadar muhtelif çalışmalar yaptık. Hiçbir üyemizin cezai işleme uğramasını istemeyiz. Bu konuda şahsım, yönetim kurulu üyelerim ve meslek komitemiz olarak olumsuzlukları bertaraf etmeye gayret gösteriyoruz. Kuru incir bölgemizin önemli bir ürünü. Geçmişteki bazı yanlış işleme yöntemlerinden dolayı hem üreticimiz hem tüccarımız çok sıkıntı çektiler. Maddi ve manevi kayıplar oldu. Son yıllarda çıkarılan yönetmelik ve mevzuatlar bu kayıpların önlemeye yönelik tedbirler içeriyor. Oda olarak amacımız bu tedbirlerin azami ölçüde uygulanmasıdır” dedi.
Aydın İl Tarım Müdürü Muhsin Temel “Kuru incirde en büyük sorun kasa sorunudur. İşletmeciler ürünlerini koruma ve nakletmede kasa kullanmamayı ısrar ederlerse incir büyük zarar görecek” diyerek işletmecileri uyardı. Temel, Aydın ili açısından en önemli dış satım ürünü sayılabilen kuru incirin Türkiye"nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade ederek; “Üretilen kuru incirlerin büyük bir bölümü yurt içi satış ve ihracat öncesi, sektör haline gelmiş kuru incir depolarında muhafaza edilmekte, üretici firmalara hammadde bu depolardan sağlanmaktadır. Kuru İncir “Çalışma İzni ve Gıda Sicil Belgesi” alınmadan önce uygun olmayan depo şartlarında depolanmaktaydı. İl Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalarda; ilimizde yoğun olarak üretimi yapılan kuru incirin depolama koşullarının genel olarak uygun olmadığının, gerek yurt içi tüketim için, gerekse ihracatçı firmaların da bu depolardan kuru incirleri temin edip, AB Ülkelerine ihracat yapmakta olduğunun ve hızlı alarm çerçevesinde yurtdışından geri bildirimi yapılan kuru incir ürün sayısında artış görülmesi üzerine; 26.01.2009 tarihinden itibaren kuru incir depolarının ruhsatlandırılması çalışmaları başlatılmış, 2009 yılı içerisinde, şartlarının iyileştirilmesi amacıyla 93 kuru incir deposu denetlenmiştir. 2010 yılı itibariyle 45 adet incir işletmesi, 87 adet kuru incir deposu denetlenmiştir. Denetlenen depolarda depo sahiplerinin kuru incirleri yere döktükleri görülmüştür. Yere dökme sebepleri olarak da; plastik kasa yetersizliği ve kasa döngüsünün sağlanamaması, kasalarda depolama sonucunda kuruma sebebiyle tonaj kaybı, kasa ile taşımada, daha az miktarda incir taşındığının düşünülmesi ayrıca iyi ve kötü inciri karıştırmak istemeleri ve hurda incir ve iyi incirlerin depo içinde aynı ortamda tutmak olduğu gözlenmiştir. Sorunun çözümü için bu sorunların aşılması şarttır” dedi.
Konferans sonunda Nazilli Ticaret Odası tarafından İl Tarım Müdürü Muhsin Temel ve Kontrol Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu"ya katılımlarından dolayı plaket takdim edildi. Plaketleri NTO Başkanı A.Gültekin Kılınç ve Ziraat Odası Başkanı Sabri Topuçar takdim etti.