Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydın Ticaret Borsası'nın verilerine göre, 2010'da toplam 5 milyon 222 bin 701 kilo olan naturel kuru incir ihracatının bu yıl şimdiye kadar 3 milyon 575 bin 721 kiloyu bulduğunu belirtti. 
     Akyüzlü, ihracat rakamlarının geçen yıllarla aynı düzeyde seyrettiğini belirterek, ''Natural incirin piyasada bizim istediğimiz istikamette kabul görüldüğü henüz söylenemez ama bir umut doğdu'' dedi. 
     Kuru incirin kalitesinin artırılması çalışmalarında belirli bir noktaya ulaşıldığını, bunda eğitim çalışmalarının etkili olduğunu dile getiren Akyüzlü, şöyle konuştu: 
     ''Çiftçi eğitimlerinde özellikle kaliteli incir üretimi, incirin kurutulması, muhafazası ve aflatoksin sorunu (bazı küflerin oluşturduğu zararlı madde) konusunda hassasiyetimiz var. İhracatçılar Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve ziraat odalarının katkılarıyla gezici eğitim araçları devreye sokuldu ve belli bir noktaya geldik. Aflatoksin yönünden sevindirici bir noktaya ulaşmış durumdayız.'' 
     Alım heyetlerinin Aydın'a gelerek üretilen malı yerinde görmelerinin sağlandığını, bunun da ihracat açısından gelecekte bir avantaj oluşturacağını dile getiren Akyüzlü, şunları söyledi: 
     ''Gerek inciri, gerek zeytin ve zeytinyağını tanıtıcı çalışmaların yapılması, ihracatçılar ile üreticilerin bir araya gelmesi, ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini görmesi çok önemli. İhracatçılar Birliği, Borsamız ve diğer sivil toplum örgütlerin yaptığı çalışmalar kısa sürede belki netice vermez ama ileride olumlu sonuçlar alacağız.'' 
     İhraç edilen ürünler kadar iç pazara sunulan ürünlerde de analiz çalışmalarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Akyüzlü, ''Aflatoksin konusunda dış piyasa için gösterilen titizlik, iç piyasa için de geçerli olmalı. Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde bu alanda da çalışmaların sürdüğü yönünde bilgi aldık'' dedi. 
     Akyüzlü, daha önce incirin çuvallarla toplandığını, bunun ürüne zarar verdiğini kaydederek, ''Yeni başlatılan uygulama ile incir kasalarda toplanmaya başlandı. Bu daha sağlıklı bir yöntem. Fakat bazı tüccarlar bu konuda hassas davranmıyor. Umarım bundan sonra incirin tamamen kasalarda toplanması sağlanır'' diye konuştu.