Nazilli Belediye Tiyatro Salonu"nda yapılan toplantıda Nazilli ve çevresinde incir üretimi yapan üreticiler, uzmanların ağzından ihracata yönelik incir üretiminin nasıl yapılacağını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştular.
Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Nazilli Ticaret Odası Başkanı A.Gültekin Kılınç, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Enes Öğünçlü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Başkanı Ramazan Özkan, Ege İhracatçılar Birliği Kuru Meyve ve Mamulleri Başkanı Menaşe Gabay, Aydın KOSGEB Başkanı Turgut Gözen, banka müdürleri, çok sayıda incir üreticisi ve incir ihracatı yapan işletmeciler incirin sorunlarını değerlendirdi.
Nazilli Ticaret Borsası (NTB) Başkanı Ziya Aksüt ve Nazilli Ticaret Odası (NTO) Başkanı A.Gültekin Kılınç, yaptıkları açılış konuşmalarında yapılan bu toplantının, bölgesel ve kurumlar arasındaki dayanışmanın başlangıç olması dileğinde olduklarını ifade ettiler. İncir"in üretiminden ihracatına kadar olan sürecin nasıl daha iyi olabileceği konusunu detaylı bir şekilde tartışmaya açtıklarını ifade eden NTO Başkanı Gültekin Kılınç; “Bugün burada yapacak olduğumuz sadece bir toplantı değil bölgesel ve kurumlar arasındaki dayanışmanın da önemli bir başlangıcıdır. Ege İhracatçı Birlikler ile, Ticaret Borsamız ile Ticaret Odamız ile ve bu ürünlerinden birisi olan İncir"in üretimden ihracatına kadar olan sürecin nasıl daha iyi olabileceği konusunu konuşacağız, çare yada çareler bulmaya çalışacağız. Barındığımız doyduğumuz, büyüdüğümüz kısacası yaşadığımız bölgenin sorunlarına ve beklentilerine olabildiğince sahip çıkmak, engelleri ortadan kaldırmak istiyoruz.İncir yetiştirirken, kuruturken, işlerken ve en önemlisi ihraç ederken sıkıntılarımız var. Üretimden sevkiyata kadar önümüze konulan standartlara uyum sağlayamadığımız, birlik ve beraberlik içinde olmadığımız için kaybeden ve ödün veren taraf hep biz oluyoruz. Kuru incir ihracatında gönderilen incirin geri dönmesinde en büyük neden olan ve ülkemizin imaj ve döviz kaybına yol açan aflotoksine karşı alınabilecek önlemleri tartışacağız.Bununla birlikte kaliteli incirin üretiminin teşvik edilmesi ve desteklenmesi ve bu amaçla bütün tarafları içine alacak bir Ulusal İncir Konseyi"nin biran önce kurularak bütün kutsal kitaplarda övülen ve Allah"ın üzerine yemin ettiği incirin hak ettiği yere gelmesi için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiği kanaatindeyim.Uluslar arası ticarette söz sahibi olabileceğimiz ender ürünlerden bir tanesi olan incir konusunun Nazilli"de tartışılmasından memnuniyet duydum” diyerek toplantının ülkemiz için hayırlı olmasını diledi.
Kılınç"ın konuşmasının ardından konuşmacılar sektörün nasıl ayakta kalacağı konusunu değerlendirdiler. Konuşmacılar sırasıyla ilgili oldukları çalışmalar hakkında bilgiler vererek kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar.