Ramazan ayı ve havanın sıcak olmasına rağmen vatandaşlar törene yoğun ilgi gösterirken, geçit törenine katılan Aydın Efeleri ve emniyet teşkilatı törenlere damgasını vurdu.
Yedi pare top atışlarıyla başlayan törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından 3 Eylül günü Buharkent'ten yola çıkan Kurtuluş ve Özgürlük Bayrağı, efeler tarafından Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu"na teslim edildi.
Aydın'ın kurtuluş yıldönümü kutlamaları, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Saat 10.45'te başlayan temsili top atışlarının ardından İstasyon Meydanı'nda yapılan törende Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Arif Çetin askeri araç üzerinde halkın ve tören mangasının kurtuluş günlerini kutladılar.
7 Eylül Aydın'ın Düşman işgalinden kurtuluş gününe Aydın"ın kardeş şehri Tataristan"ın Bugulma kenti Valisi Nail Mogdiyev AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, MHP Aydın Milletvekilleri Recep Taner, Ali Uzunırmak, CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, daire müdürleri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

”YAZILAN ŞANLI DESTANI GELECEK NESİLLERE AKTARMAK BORCUMUZDUR”
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kurtuluş Savaşı"nda tüm Anadolu olarak çetin bir mücadele verildiğini fakat bu konuda Aydın"a ayrı bir sayfa açılması gerektiğini söyledi. Aydın Sancağı"nın bulunduğu bölgede Kuva-yı Milliye sürecinin en canlı yaşandığı yer olduğunu ifade eden Çerçioğlu, “Kurtuluş Savaşı"nda sivil ve askeri ilk direniş hareketleri bu bölgede gerçekleşmiş, bu yerel direniş kıvılcımı kısa sürede tüm Anadolu"ya yayılmış ve mücadele ateşini körüklemiştir. Bu mücadeleyi başlatanlar; başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Yörük Ali Efe, Demirci Mehmet Efe, Mestan Efe, Baltaköylü kadınlar, Çete Ayşe ve isimlerini sayamadığımız binlerce vatan sevdalılarımızdır. Onlar, Yunan işgalinde gösterdikleri mücadelelerle kahramanlaşmışlar, Malgaç"ta, Erbeyli"de, Tellidede"de, Üçyol"da büyük mücadeleler vermişlerdir. Aydın"ın yiğit, mert ve vatan aşkıyla yanan insanları 87 yıl önce bağımsızlık için hiç düşünmeden ölüme gitmiş, en yüksek makama, şehitlik mertebesine "vatan sağ olsun" diyerek ulaşmışlardır. Bağımsız, ulus devlet, üniter devlet yapısını korumayı en başta gelen görevimiz olarak görüyor, bizlere böyle bir ülkede yaşama onurunu armağan eden kahramanımızı saygıyla anıyor, yazılan şanlı destanın yeni nesillere anlatılmasını da bir borç biliyoruz” dedi.

EMNİYET GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal gönderdikleri mesajlarla Aydın"ın düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıl dönümünü kutlarlarken, kutlamalara katılan minik efelerde kutlamalara ayrı bir renk kattı. Jandarma birliklerinin tören geçişi sırasında yakın mesafeden uçuş yapan askeri helikopterler vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandılar.
Tören geçişine geçmiş yıllarda sadece motorize ekip, devriye araçları ve ambulansla katılan Emniyet Teşkilatı bu yıl tören geçişine özel harekat timleri ve zırhlı araçlarla katılarak adeta gövde gösterisi yaptılar. Bu yıl 09.09.09 Dünya Aydınlılar Günü kutlamaları için Aydın"a gelen Bursa, Burdur ve Bodrum halkoyunları ekipleri de 7 Eylül törenlerine katılarak vatandaşların ve protokol üyelerinin kurtuluş gününü kutladılar.