Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Türkiye'nin yatırım ve büyüme anlamında ''yıldız ülke'' olduğunu belirterek, ''Bu yıl yüzde 7'nin üzerinde büyüme bekliyoruz. Önümüzdeki sene yüzde 5,5 oranında bir büyüme öngörüyoruz'' dedi.

KoçSistem - Capital işbirliğiyle üç yıldır gerçekleştirilen ''CEO Profil'' etkinliğinde Kurtul, dünyada uzun vadeli büyüme trendi başladığını, krizden sonraki yeni dönemde farklılık oluştuğunu, artık bu büyümenin gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarının, gelişmiş ülkelere göre daha yüksek olduğunu anlattı.

Gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme oranlarının ekonomide ikinci bir dip olma ihtimalini hızla düşürdüğüne, emtia ve petrol fiyatlarının hızla yükseldiğine işaret eden Kurtul, ''Türkiye bugün yatırım ve büyüme anlamında bir yıldız ülke. Bu yıl yüzde 7'nin üzerinde büyüme bekliyoruz. Önümüzdeki sene yüzde 5,5 oranında bir büyüme öngörüyoruz. Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. Bunun en önemli faktörlerinden biri Türkiye'deki faiz oranları çok alışmadığımız, yüzde 7-8 civarındaki oranlarında. Bunlar uzun yıllardır görmediğimiz faiz oranları. Bunun devam etmesini Türkiye için çok ciddi bir gelişim fırsatını önümüze getiriyor'' diye konuştu.

Holdingde strateji yaparken Türkiye'nin gelişme potansiyelini değerlendirdiklerini, yurt dışından yatırımcılarla yaptıkları değerlendirmelerde yabancı yatırımcıların dünyada Brezilya ve Türkiye'nin iki önemli potansiyele sahip ülke olduğunu dile getirdiklerini anlatan Kurtul, Sabancı Holding olarak hedeflerinin yatırım yaptıkları şirketlerin değerini artırma ve değer yaratma olduğunu, bu değerin yaratılmasında en önemli ölçeklerden birinin şirketlerin öz kaynak getirisi olduğunu kaydetti.

Kurtul, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yüksek büyüme potansiyeli olan sektörlerimiz var. Mesela bankacılıkta Avrupa'da kişi başına düşen kredi 44 bin dolar. Türkiye de 3 bin 500 dolar. Bankacılık sektörümüzün geleceğinde Avrupa'ya göre 10 misli büyüme potansiyeli var. Yine Türkiye'de enerjide 3, sigortacılıkta 13, Perakende de 2, otomotivde 7 misli büyüme potansiyeli bulunuyor.
Türkiye'nin geleceğinin çok parlak olduğunu düşünüyorum. Bizim ortalama yaşımız 29-30. Genç bir ülkeyiz. Eğitim seviyesi konusunda çok iyi insan kaynaklarımız var. Başarılı olmak için en kritik konu insan kaynakları. Biz bu konuya çok önem veriyoruz. 58 bin çalışanımız var. Türkiye'nin de bu konuda çok iyi potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Akbank'ta 15 bin kişi çalışıyor, Üniversite oranı yüzde 90'ın üzerinde. Bunları çok iyi görüp kendimize güvenmeliyiz.''

Türkiye'nin önündeki en kritik konunun ekonomik ve politik istikrarın devam etmesi olduğunu vurgulayan Kurtul, Türkiye'nin ekonomik istikrar anlamında çok iyi bir gelişim gösterdiğini kaydetti.

Kurtul, Türkiye'de çok kuvvetli bir iç talebin olduğuna işaret ederek, her yıl 500 bin yeni konut talebinin geldiğini söyledi.

Finansal şirketlerin borçluluk oranlarının çok yüksek olmasının krize neden olduğunu dile getiren Kurtul, orta vadeli programdaki rakamların hakikaten çok çarpıcı olduğunu, bunlara ulaşılması durumunda Türkiye'nin çok önemli bir gelişim göstereceğini dile getirdi.

-''FAİZ ORANLARININ DÜŞÜK SEVİYEDE DEVAMI SAĞLANMALI...''

Zafer Kurtul, bütçe disiplinin altının çok çizildiğini ve Türkiye'nin bunun devam ettirmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Parasal politikalarda Merkez Bankası'nın politikalarında daha gevşek bir politika izleyip faiz oranlarının düşük seviyede devamının sağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Emtia, cari açık ülkemiz için önümüzdeki dönemde dalgalanma yaratır mı diye soru işaretleri var. Bugünkü rakamlar kabul edilebilir diye düşünmüyorum. Ama bunları orta vadede de çözmek gerekiyor. Bunun da önemli nedeni ülkemizdeki tasarruf oranlarının düşük olması.

Hindistan ve Çin'le karşılaştırdığımızda tasarruf oranları bizde çok düşük. Nedeni geçmişteki çok yüksek reel faizler olması. Önümüzdeki dönemlerde tasarruf oranlarında bir gelişim artış olacak. Sabancı Grubu olarak geleceğimizle ülkemizle ilgili çok olumlu düşündüğümüzü, yatırımlarımızı artıracağımızı söyleyebiliriz. Bu yıl yaptığımız toplam yatırım 1,4 milyar dolar.''

Sabancı Grubu olarak önemli büyük gelişimler gösterdikleri sektörler olduğuna işaret eden Kurtul, özelliklere bu sektörlere odaklandıklarını ifade etti.

Kurtul, bu sektörlerden bir tanesinin enerji alanı olduğunu dile getirerek, ''Türkiye'de enerji de hedefimiz 2015'te yüzde 10-12 pazar payına ulaşmak. Bazı sektörlerde çevre ülkelerde yatırım yapabilir miyiz bu konuda çalışıyoruz. Ana stratejimiz sağlıklı karlılık içinde büyümek'' dedi.

A.A.