Dün İzmir'de yaşanan olaylı mitingin arkasından bu sabah saatlerinde Aydın'a gelen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Aydın'da partililere seslendi. Polis dün İzmir'de yaşanan olaylar sebebiyle Aydın'da yoğun güvenlik önlemleri aldı. Aydın Merkez Ovaeymir beldesinde düzenlenen mitingde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve partinin üst düzey yöneticileri eşlik etti. Aydın'da hükümetin açılım politikasını değerlendiren Ahmet Türk, konuşmasını genelde Türkçe yaptı. Konuşmasında demokratik açılımı eleştiren Türk dün İzmir'de yaşananlar için de "Sivil faşistler İzmir'de özgürlük mücadelemize saldırdı. Ama biz mücadelemizden vazgeçmeyiz" dedi.

Konuşmasında PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'dan sürekli 'Sayın Öcalan' diye bahseden DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, İmralı cezaevine 5 kişinin gönderilmesini bir aldatmaca olarak değerlendirdiklerini belirterek, "İmralı'ya 5 kişi gönderildi ama Öcalan'ın 12 metrekare olan odası 6 metrekareye indirildi. Bu kışkırtıcı bir yaklaşımdır. Ya doğru bir barış formülü bulun ya da Kürtleri kandıramazsınız" ifadelerine yer verdi.
Ahmet Türk, Ovaeymir Özgürlük Meydanı'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Önemli bir süreçten geçiyoruz. Herkes şunu bilsin, bugün Kürt halkı efendi-köle muamelesini kabul etmeyecektir. Kimse bizim samimiyetimizi ölçmeye kalkmasın. Bir tek insanımızın burnunun kanamasını istemiyoruz. İster gerilla, ister asker, isterse polis olsun. Ama dürüst yaklaşın diyoruz. 12 yıldan beri Sayın Öcalan İmralı'da bir hücrede. 5 kişilik bir grup İmralı'ya gönderildi. Yeri değiştirildi. Eskiden 12 metrekarelik bir oda yerine, 6 metrekarelik bir odaya nakledildi. Bu kışkırtıcı bir yaklaşım değil midir? Eğer gerçekten sorunun çözümü gibi bir mantıkla bu olaya yaklaşılsaydı, Kürtlerin hassasiyetini göz önünde tutacak yaklaşım içinde olmaları gerekiyordu."

"KÜRT VE TÜRK HALKINI KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYORLAR"

Doğru bir barış formülü istediklerini savunan Türk, "Kürtleri aldatamazsınız, kandıramazsınız. Yeniden düşünmek lazım. Kendimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Bunun için bu mücadeleyi en iyi şekilde sürdüreceğiz. Tehditle ırkçı, milliyetçi yaklaşımlarla, bu halkın özgürlük mücadelesinin önünü kesmeye çalışıyorlar. Biz mücadelemizden vazgeçmeyiz. Her gün meydanlarda olacağız. Baskılar, tehditler bizi yıldıramaz. Provokasyonlara gelmiyoruz. Halkımızı tahrik etmiyoruz. Gerginlik politikasından rant elde etmeye çalışanlar, Kürt ve Türk halkını karşı karşıya getirmek istiyorlar. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Dün İzmir'e gelirken sivil faşistler konvoyumuza saldırdılar. Bir halkın özgürlük mücadelesinin önünü kesmeye çalıştılar. Biz mücadelemizden vazgeçmeyiz. Baskılar bizi durduramaz" ifadelerini kullandı.
Türk, "Bu meclis gerçekleri, hakikatleri araştırma komisyonu oluşturmalı. Bu meclis geçmişte katliamlarla sonuçlanan Kürtlere gösterdikleri o yaklaşımı, o katliamcı yaklaşımı yeniden Türkiye gündemine getirsin, tartışalım diyoruz. Nelerin yapılması konusunda gerçekten bu halkın vicdanı olan, Türk'ün vicdanı olan, Kürt'ün vicdanı olan aydınlardan, emekçilerden, barış severlerden, Alevilerden bir komite oluşturalım. Ve bunun üzerinden Türkiye halkını aydınlatalım. Eğer dürüstçe bu meseleyi gündemimize almazsak, bu sorunu tartışmaya açmazsak, yanlışları, eksikleri, geçmişteki yaklaşım biçimlerini, katliamcı zihniyeti ortaya çıkaramazsak bu ülkede barışı tesis etmek çok da kolay olmayacak. Bunun için geçmişi açık, dürüst bir şekilde alalım, tartışalım ve bundan halklarımızın özgür geleceği için doğru sonuçlar çıkaralım" diye konuştu.

"KÜRTSÜZ ÇÖZÜM OLMAZ"
DTP olarak barışın ve özgürlüğün sağlanması konusundaki görüşlerini çok açık bir şekilde ortaya koyup ifade ettiklerini beyan eden Türk, şunları söyledi: "Ama bu sorunu ben çözerim diyenler, 'Bugüne kadar gerçekten acaba Kürtler ne düşünüyor, Kürt halkının temsilcileri ne düşünüyor, bu konuda düşünceleri nedir, biz bu konuda onların düşüncelerinden yararlanmak istiyoruz' gibi bir yaklaşımın içinde olmadılar. Şimdi Kürtsüz bir çözüm, dünyada böyle bir çözüm var mı? Dünyada böyle bir örnek var mı? Bugün Güney Afrika'dan tutun İrlanda'ya kadar, İspanya'ya kadar sorun sahibi olanlar ve sorunun çözümünü talep edenlerle hükümetler diyalog oluşturarak, konuşarak ortak bir formül ortaya koyarak sorunu çözmüşlerdir."
Türkiye'de de sorunun çözümü için benzer bir formülün bulunması gerektiğini iddia eden Ahmet Türk, "Yüzyıllık acıları yaşamış, yüzyıllardan beri özgürlük talebi olan halkı, bu özgürlük talebi için büyük bedeller ödeyen halkımızı, insanlarımızı görmezlikten gelirseniz bunu çözemezsiniz, çözüm mümkün olmayacaktır" şeklinde konuştu.
Aydın mitingini tamamladıktan sonra kürsüden inen Ahmet Türk, halkın yoğun ilgisi arasından korumalarının yardımıyla çıkarak, aracına kadar ulaştı. Yoğun güvenlik önlemleri altında beldeden ayrılan Türk, Manisa mitingine katılmak üzere yola çıktı.