PKK'ya yakınlığıyla bilinen PYD(Demokratik Birlik Partisi) Eşbaşkanı Salih Müslim, "Türk yöneticilerinin Kürt fobisi vardır. Rica ediyorum bu fobiden kurtulsunlar" dedi. İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu olan ve 7 yıl İstanbul'da yaşadığını anlatan Müslim, "Türk dostlarım var; kardeşlik bağımız var. Bizi iyi anlayın. Kanlı süreç istemiyoruz. Bölgemizde kendimizi koruyoruz" diye konuştu.
7 YIL İSTANBUL'DA YAŞADI
Hürriyet'ten Faruk Balıkçı'ya konuşan, PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye'nin Kürt fobisinden kurtulması gerektiğini belirterek, "Bizi doğru anlayın" dedi. Müslim, sınırlarına dayanan savaştan kendilerini koruduklarını ve kanlı süreçten uzak durmak istediklerini vurguladı. PKK'ya yakınlığıyla bilinen PYD'nin Eşbaşkanı Salih Müslim, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü orta dereceli bir öğrenci olarak bitirdiğini ve 7 yıl İstanbul'da yaşadığını anlatarak, şöyle konuştu:
"KENDİMİZİ KORUYORUZ"
"Öğrenciyken siyasetin içinde değildim. Sadece sempati duyuyordum. Uzaktan gözlemliyordum. Kendimi hiçbir zaman yabancı hissetmedim. Türk dostlarım, iyi ilişkilerim vardır. Hiçbir zaman düşmanlık duymadım. Türk yöneticilerinin Kürt fobisi vardır. Rica ediyorum bu fobiden kurtulsunlar. Tarihsel, toplumsal kardeşlik bağımız vardır.

Bizim burada yaptığımız kimseye yönelik değildir. Sadece sınırlarımıza dayanan savaştan toplumumuzu korumak için hareket ediyoruz. Kobani'ye tanklar girdi. Bizim bölgeden geçip Arapları vuracaktı; halk bırakmadı, direndi. Biz bölgemizde sadece kendimizi koruyoruz. Bu bölgeleri korumak için halk kendisi ayaklandı. Bu da doğal hakkıdır.
"KANDAN UZAK DURMAK İSTİYORUZ"
Biz, çatışmalı kanlı bir süreç istemiyoruz. Bizim kendi başına karar alma yetkimiz de yok. 2 yıldan beri halkı örgütledik ve şimdide sonuçlarını alıyoruz. Bu kanlı süreçten uzak durmak istiyoruz. Bundan kimse rahatsız olmamalı. Özellikle Türkiye. Kardeş bir halkız. Bu konuda Türkiye yetkilileri görüşmek isterse görüşürüm.

Biz ne yapmak istediğimizi bağırıyoruz: Suriye'de demokratik bir rejim ve Kürt kimliğinin tanınması... Araplar, Süryaniler ve Ermenilerin de özgürleşeceği bir yapı istiyoruz. Kürt grupları arasında otonomi, özerklik federasyon isteyenler de var. Ama bu önceliğimiz değildir. Biz ne Esad güçlerinin ne başka güçlerin buraya girmesini istemiyoruz. Suriye'de demokratik devrim olmalıydı. Ancak böyle olmadı.
Bu aşamaya nasıl gelindi?

"PKK İLE BAĞIMIZ YOK"
Bizim PKK ile hiçbir organik bağımız bulunmuyor. Sınırı da tek silahlı güç geçmedi. PKK'nın sınır bölgesinde halk arasında sempatizanları yoğunlukta. Ancak, kararımızı biz kendimiz alırız. Kararı da Kürt Yüksek Konseyi verir. Suriye'ye dış müdahale olması halinde, Esad'ın stinger füzelerini İsrail'e yöneltilmiş durumda. Bu durumda İsrail'e kimyasal silah kullanır. Ancak Esad uzun süre gitmemek için direnecektir.

KAMIŞLI KARAYOLUNDA KONTROL
HALK Savunma Birlikleri (YPG) militanları Derik-Kamışlı karayolu üzerindeki kontrol noktasında araç denetimi ve kimlik kontrolü yapıyorlar. Kontrolü yapan ve silahsız olan bu militanlar Kürt bölgesinde her mahallede oluşturulan savunma komitelerinde örgütlü. Kürt bölgesinde hemen her mahallede, o mahallede yaşayanların oluşturduğu savunma komiteleri var."