Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin temsilcisi Kemal Kerküki, Barzani adına HDP kongresine katılmak için geldiği Ankara’da, Diken’den Helin Alp’in sorularını yanıtlarken Irak'taki Kürtlerin durumu hakkında ilgi çekici açıklamalarda bulundu.

Irak’ta çözümün, ‘üç devletli konfederal sistem’den geçtiğini, aksi takdirde Kürtlerin bağımsızlık ilan etmekten başka yolunun bulunmadığını söyleyen Kerküki, Kerkük’ün Kürtlerin denetimine girmesine ilişkin olarak da, “Yıllardır yapılamayan referandum otomatik olarak gerçekleşti” diyerek artık geri dönüşün bulunmadığını ima etti.

Kerküki’nin Diken’den Helin Alp’in sorularına verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:

IRAK’TA EN İYİ ÇÖZÜM…

* Irak’ta federal sistem iflas etti. Başbakan Nuri El Maliki bir an önce istifa etmeli. Irak bütünlüğü içinde konfederal sisteme geçilmeli. Her halk kendini yönetebilmeli. Musul düştükten sonra başka bir sistemin gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Yeni Irak ancak böyle kurulabilir.

* Yeni Irak için en iyi çözüm şu: “Irak’ın bütünlüğü içinde konfederal bir sisteme gidilmeli. Kürdistan, Şiistan ve Sunnistan’dan oluşan üç devlet kurulmalı.” Konfederal sistem içindeki devletler hem içişlerinde hem de dışişlerinde bağımsızdır. Devletler istediği zaman bağımsızılık ilan edebilme hakkına sahiptir.

* Geçici bir hükümet kurulmasıyla birlikte, hızla, Kürtler, Sunniler ve Şiilerin kendi kendini yöneteceği yeni Irak modeli ile çözüme gidilmeli. Uygulanamadığı takdirde bağımsızlık Kürdistan halklarının meşru hakkı olur ve bağımsızlık ilan etmekten çekinmeyiz.

BAĞIMSIZLIK OLURSA…

* Konfederal sistem uygulanmazsa bağımsız Kürdistan, Kerkük ve Musul’un bir bölümünü de kapsayacaktır. Erbil,S üleymaniye, Duhok, Sincar, Baaşika, Zummar, Tilkef, Mahmur, Dubız, Altınköprü, Çemçemal, Kelar, Kifri, Duz Hurmatu, Dakok, Mendeli, Hanekin, Bedre ve Havice gibi yerler Kürdistan’ın sınırlarıdır.

* Biz, sınırlarımızı ve kendimizi biliyoruz. Kimsenin yerinde de gözümüz yok. Türkmen, Süryani, Keldani, Ermeni ve Araplarla birlikte yaşıyoruz. Kerkük ya da Kürdistan’la ilgili hakikat saklanamaz. Ne kadar gecikirse geciksin gerçek ortaya çıkar.

* Bağımsız Kürdistan fikrinin Türkiye tarafından nasıl karşılanacağı şimdiye kadar görüşmelerde konuşulmadı. Ancak Türkiye ile ilişkilerimiz oldukça iyi.

ERDOĞAN VE PKK HAKKINDA…

* Erdoğan, öngörülü ve çok cesur bir lider. Türkiye’deki Kürt sorununu da çözmek istediğini düşünüyoruz. Kürdistan kelimesi bu topraklarda kullanılmıyordu. İlk defa bir lider ‘Kürdistan’ diyebildi. Erdoğan’ın, barış için çabasını takdir ediyoruz.

* Son gelişmelerden önce, PKK ile görüşmelerimiz oldu. İlişkilerimiz daha iyiye gidiyor.

KERKÜK’ÜN DURUMU…

* Son seçimlerde de parlamentoda Kürtler sekiz, Türkmenler iki, Araplar da iki koltuk aldı. Kerkük zaten tercihini yapmıştı. Kürtlerle birlikte Türkmenler, Ermeniler, Keldaniler ve Araplar Kürdistan silahlı kuvvetleri peşmergenin Kerkük’te kalmasını istiyor.

* Kerkük, Kürdistan’ın kalbidir. Irak Anayasası’na göre Kerkük için referandum öngeren 140’ncı madde yıllarca uygulanmadı. Bize göre son yaşananlar otomatik olarak referandumun onaylanmasıdır. Bize göre halk, referandumun kaderini önceden belirlemiştir.

IŞİD’İN ÇEKİLMESİ İÇİN…

* Teröristler ile Sunnilerin ayrı tutulması gerekiyor. Irak’ta yaşayan Sunniler uzun zamandır merkezi hükümetten memnun değildi. Bugün, Sunnilerle ilgili yaşananların devrim mi yoksa terörizmi olduğunu söylemek zor. Irak’ta IŞİD’e destek veren birçok yerel güç var. Sunnistan kurulunca, IŞİD’in çekileceğini düşünüyoruz.