Demirtaş, "PKK"nın terör örgütü olduğunu kabul et" diyen Lagendijk"a "AB dayatmadan vazgeçsin" cevabı verdi. Lagendijk da "Demirtaş, bizi iyi dinlesin"dedi..

SAHTE çürük raporu nedeniyle yargılanan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu"nda partisini eleştiren ve "PKK"nın terör örgüttü olduğunu kabul et ve arana mesafe koy" diyen AB-Türkiye Karma Parlamenterler Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk"a çattı.

Demirtaş"ın Avrupa Birliği"nin kompleksten vazgeçmesini ve kendilerine "PKK"yı kına" gibi dayatma yapmamasını söyledi. DTP liderinin hedef aldığı Lagendijk önceki gün "Sürekli Öcalan"dan bahsediyorsunuz. Sorunu içinden çıkılmaz hale getiriyorsunuz. Kürtlerin asıl temsilcisi 75 Kürt kökenli milletvekili olan AK Partidir" diyerek fırça attığı Demirtaş"a şu cevabı verdi: "Demirtaş söylediklerimi iyi dinle anlarsın."

Türkiye"deki sorunun şiddet dışında diyalog ile çözülmesinden yana olduklarını söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Türkiye"nin Başbakanı, "önce kınayın sonra görüşürüz" diyerek diyalog istememektedir. Ortaya sivil, demokratik bir proje konulamamıştır. Seçimlerden sonra AK Parti, Kürt sorununu unutarak bunu orduya havale etmiştir. Seçimlerden bu yana 500"ün üzerinde yöneticimiz tutuklanmıştır. Aşırı Türk milliyetçiliğini tahrik eden bir başbakan vardır."

PKK"nın terör örgütü ilan edilmesi konusunda dayatmalara karşı olduklarının altını çizen Demirtaş, "Bu tür dayatmalardan artık vazgeçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bir Amerikan dayatmasıdır. AB de buna dahil oldu. AB de bu kompleksten vazgeçmeli ve bize dayatmalarda bulunmamalı" diye konuştu. Demokratik anayasa yapılması gerektiğini öne süren Demirtaş, Anayasa"da Türklük"e vurgu yapan tekçi referansların kaldırılması halinde Kürt sorununun hemen çözüleceğine inandıklarını kaydetti. Demirtaş, şöyle konuştu: "Bütün bunları ya gidersin PKK ile konuşur yaparsın, ya da bu demokratikleşmeyi sağlarsın zaten bu sorun da ortadan kalkar. Demokratik özerklikte, Dışişleri, Maliye ve Savunma dışındaki bakanlıklar , Emniyet yerel yönetimlerde. Atatürk de 1923"te Kürtlere muhtariyet verilmesini istemiş ancak uygulanmamıştı. Bu sistem uygulanırsa, merkezi yönetim, Hasankeyf"de olduğu gibi gelip baraj yapamaz. Buna yerel yönetim karar verir."


Saadet Oruç / Star