Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı etkili bir alternatif oluşturabileceklerini göstermeyi amaçlayan ancak bir türlü kendi aralarında bütünlük sağlayamayan Suriyeli muhaliflerin iki günden bu yana İstanbul’da gerçekleştirdikleri toplantılar sona erdi.

Farklı kesimlerden yaklaşık 400 muhalif, Esad yönetiminin, BM-Arap Birliği ortak özel temsilcisi Kofi Annan’ın barış planını kabul etmesiyle Suriye konusunda diplomatik çözüm için umutların arttığı bir dönemde Pendik’te buluştu.

İki gün süren hararetli tartışmaların ardından, yaklaşık üç saat gecikmeli başlayan basın toplantısında okunan sonuç bildirisine aralarında Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi Başkanı Ammar Kurabi’nin de bulunduğu çok sayıda muhalif grup imza attı.

Ancak Kürt gruplar, toplantılara katılmalarına ve muhaliflerin şemsiye örgütü Suriye Ulusal Konseyi'nde (SUK) de temsil edilmelerine rağmen bildirinin altına imza koymadılar.

Suriyeli Kürt muhaliflerin çekilme sebebinin, Kürtlerin haklarının oluşturulacak yeni anayasada korunacağı garantisinin verilmemesi olduğu öğrenildi.

SUK üyesi George Sabra basın toplantısında yaptığı konuşmada, Bazı Kürt muhaliflerin toplantı ve çalışmalara katıldıktan sonra çekilmeleri bizi üzdü. Kürt kardeşlerimizi tekrar aramızda görmek istiyoruz” dedi.

REFERANDUM SÖZÜ

Önümüzdeki dönemde SUK’un şu anki başkanı Burhan Galyun’un yerine adaylığını açıklaması beklenen Sabra, bildiriye imza atan muhaliflerin Suriye milli misakı üzerinde anlaştığını belirterek, “Suriye halkı bu rejimin devrilmesi için kenetlenmiştir” ifadesini kullandı.

Geçici hükümetin, mevcut yönetimin devrilmesinin ardından kurulacağını ve bu süreçte yürütülecek ön çalışmalar için bir komisyon oluşturulduğunu söyleyen Sabra, “Bu komisyonun yapacağı çalışmalar Suriye halkına bir referandumla arz edilecektir" diye konuştu.

"SUK MEŞRU TEMSİLCİDİR"

Şam Deklarasyonu’ndan Abdurrezzak Eid ise konuşmasında, katılımcıların, Suriye Ulusal Meclisi'nin Suriye'nin yasal temsilci olduğu konusunda anlaştığını söyledi.

Eid, "Uluslararası düzeylerde Ulusal Konsey'in Suriye'yi temsil etmesi hususunda da görüş birliğine varılmıştır" dedi.

DEMOKRATİK, SİVİL DEVLET

Toplantıların ardından açıklanan sonuç bildirisinde, “Demokratik ve sivil yeni Suriye devletinin kurulması için gösterilen aralıksız çabaların sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldığı” belirtildi.

Yeni anayasada kadın haklarının korunacağının ve herhangi bir ırk veya din ayrımının gözetilmeyeceğinin ifade edildiği bildiride, “Arap, Türkmen, Kürt, Süryani tüm grupların Suriye mozaiğini oluşturduğu” belirtildi.

Esad yönetiminin Annan planını kabul etmesinin bir şeyi değiştirmeyeceğinin ifade edildiği toplantıda muhalifler, uçuşa yasak bölge ve insani koridorlar oluşturulması taleplerini de yineledi. Muhalifler, Özgür Suriye Ordusu’nun silahlandırılmasının da zorunlu olduğunu açıkladı.

TÜRK DIŞİŞLERİ MEMNUN

Toplantıyı takip eden Dışişleri Bakanlığı yetkilileri açıklanan bildiriyi ve geniş tabanlı katılımı olumlu karşıladı.

Bakanlık sözcüsü Selçuk Ünal, “400’ten fazla muhalifin katılması, toplantılarda bir ivme yakalandığının görülmesi, görüşlerin net bir şekilde ifade edilmesi ve kadın hakları gibi konularda ortak paydada buluşulması önemli” dedi.

Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Arap Birliği dönem başkanı Katar’ın ise Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed el Attiya tarafından temsil edildiği toplantılara 25’in üzerinde muhalif grubun katıldığı açıklandı.